‘Ze noemen ons nu al de verloren generatie in Griekenland’

Eleni Vaiopouli © Debby Termonia

‘De luie, corrupte Griek, het cliché zit hier diep.’ De Griekse Eleni Vaiopouli, die in Gent woont, ergert zich aan de onwetendheid over de Griekse crisis.

Leeftijd: 36 jaar

Geboorteplaats: Kavala

Studie: ingenieur milieuwetenschappen, gespecialiseerd in afvalwaterbehandeling.

Beroep: lector en postdoctoraal assistent aan de UGent

In België sinds: 2013, woont in Gent

Eigenlijk had haar komst naar België niet veel met de crisis te maken. ‘Het komt zo’, vertelt ze bij een koffie in het Gentse café De Vooruit. ‘Ik ben van opleiding milieu-ingenieur. Tijdens mijn studie had ik al kennisgemaakt met de Gentse Universiteit. Ik was onder de indruk van het wetenschappelijk niveau en de researchfaciliteiten. Toen ik de kans kreeg hier te werken als postdoctoraal onderzoeker en lector, heb ik niet getwijfeld. In april 2013 ben ik hier begonnen.’

Corrupte Griek

Ze heeft onbetaald verlof genomen, in principe kan ze haar vorige functie bij de Griekse overheid zo weer opnemen. ‘Tenzij ze ook mijn baan schrappen’, zegt ze. ‘Vrienden hebben me al gewaarschuwd. Je staat bovenaan de lijst, want met dat onbetaald verlof heb je je eigen overbodigheid bewezen.’ Maar wil ze wel teruggaan? De lonen van het Griekse overheidspersoneel zijn al vier keer verlaagd. ‘Collega’s vertellen me dat hun vakantiegeld van de ene dag op de andere werd afgeschaft. Ik zie mezelf niet snel terugkeren. Niet vanwege dat vakantiegeld, wel omdat ik geen mogelijkheden zie om wetenschappelijk werk te verrichten. Het steekt wel hoor. Mijn ouders hadden het niet breed, ik heb al mijn studies op kosten van de gemeenschap gedaan. Ik zou daar graag iets voor teruggeven, maar hoe? Sinds het uitbreken van de crisis hebben al 200.000 hoogopgeleide Grieken hun land verlaten. Dat is verschrikkelijk voor een relatief klein land.’

De Griekse economie is te weinig divers. Je kunt een modern land niet opbouwen met als enige pijlers toerisme, landbouw en de openbare sector.

Ze is graag in Gent, al ergert ze zich soms aan de onwetendheid over de Griekse crisis. De luie, corrupte Griek, het cliché zit hier diep. ‘Natuurlijk was er corruptie’, zegt ze. ‘Maar die vind je overal, de grootste witwasmachines staan in Zwitserland en Luxemburg. Hoe erg ook, niet de corruptie heeft deze crisis veroorzaakt. De Griekse economie is te weinig divers. Je kunt een modern land niet opbouwen met als enige pijlers toerisme, landbouw en de openbare sector. Griekenland heeft geen extra bezuinigingen nodig, maar investeringen in industrie en wetenschappelijk onderzoek. Waarom wil Europa dat niet inzien?’

Onder de olijfboom

Door iedere olijfboom te subsidiëren, vertelt ze, heeft de Europese Unie de Grieken zelfgenoegzaam gemaakt. ‘Waarom nog wakker liggen van productiviteit, als de subsidies vanzelf binnenstromen? Intussen zitten de buurlanden niet stil. Investeerders trekken liever naar Macedonië en Albanië, waar het personeel goedkoper en de bureaucratie minder zwaar is. Want dat kunnen we niet ontkennen: de Griekse wetgeving en de bureaucratie zijn een labyrint.’

Er moet veel veranderen, beseft ze. Maar of premier Tsipras de geknipte leider is? ‘Hij geniet nog altijd veel vertrouwen omdat hij niet corrupt is. Maar hoe kan men een land in zulke onzekere, angstaanjagende tijden omturnen? Ik snap de Europese leiders niet. Ze beweren dat ze de Grieken hebben geholpen met hun leningen, maar met iedere lening zijn we dieper weggezonken in het moeras. Er is maar één manier om de vicieuze cirkel te doorbreken: zorg voor investeringen, stimuleer de economie en de werkgelegenheid’.

In of uit de eurozone, het is een vraag die haar bezighoudt. ‘Ze zeggen dat de herinvoering van de drachme Griekenland vijftig jaar in de tijd zal terugzetten. Dat klinkt erg, maar de realiteit is dat we nu al hopeloos achterop hinken. Ik hoop voor de volgende generaties dat het niet tot een Grexit komt, maar voor mensen zoals ik is het al te laat. Ze noemen ons nu al de verloren generatie’. (Jeroen Zuallaert en Erik Raspoet)

Eleni Vaiopouli over het referendum

Eleni zal zondag niet kunnen meestemmen. Mocht ze dat wel kunnen, zou ze eerder ja stemmen. Toch blijft ze voorzichtig. “Meer besparen creëert niet noodzakelijk meer mogelijkheden.”

Ze vindt de vraag van het referendum wel onduidelijk. “Bij de meeste Grieken heerst verwarring. Mensen stemmen ja om in de eurozone te blijven, niet voor de strenge maatregelen die ons de laatste jaren werden opgelegd. Iemand die nee stemt, is daarom niet noodzakelijk tegen Europa.”

Ondertussen gaat het leven zijn gang voor de Grieken. “Uiteraard zijn we bezorgd, maar we proberen gewoon door te gaan. We verwachten helemaal niets meer. Elke dag brengt een nieuwe verrassing.” (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content