Zal de Fyra ooit nog rijden?

29/05/13 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

Het Nederlandse parlement wil een onderzoek naar een permanent alternatief voor de onfortuinlijke Fyra. Want de kans dat die ooit nog rijdt, slinkt zienderogen.

Zal de Fyra ooit nog rijden?

© Belga

Volgende maand wordt uitsluitsel gegeven over de vraag of de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel die al maanden stilstaat, weer gaat rijden.

De Tweede Kamer zal op 18 juni een rondetafelgesprek over de Fyra houden en er twee dagen later over debatteren met de Nederlandse staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor).

De Fyra, een project van het Nederlandse NS Hispeed en de NMBS, ligt al sinds januari stil, de problemen zijn nog steeds niet verholpen en er lijkt maar geen schot in de zaak te komen.

Permanent alternatief met een trein per uur

Ondertussen roepen Belgische parlementsleden en Nederlandse volksvertegenwoordigers zowel de Nederlandse als de Belgische regering op om een onderzoek in te stellen naar een permanent alternatief voor de Fyra met een frequentie van een trein per uur.

De tijdelijke intercity die de Fyra nu vervangt, rijdt niet meer dan acht keer per dag. Op z'n vroegst pas na de zomer kan die trein tien keer per dag gaan rijden, maar 16 keer per dag - zoals de Tweede Kamer wil - is voorlopig nog te ingewikkeld.

De hogesnelheidstrein V250 van de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda ging vorig jaar december voor het eerst rijden tussen Amsterdam en Brussel, maar werd na storingen en het verliezen van bodemplaten in januari al snel stilgezet. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners