Zakmessen blijven toch verboden op Amerikaanse vliegtuigen

23/04/13 om 08:23 - Bijgewerkt om 08:23

Het besluit om messen weer toe te staan aan boord van Amerikaanse vliegtuigen is voorlopig uitgesteld nadat er flinke commotie ontstond binnen de luchtvaart.

De Amerikaanse regering heeft beslist een controversiële besluit, waardoor passagiers voor het eerst sinds de
aanslagen van 'nine eleven' opnieuw zakmessen mee aan boord zouden mogen nemen, uit te stellen. Dat heeft de luchtvaartautoriteit Transportation Security Administration (TSA) meegedeeld.

Het agentschap "zal de toepassing van de wijzigingen aan de lijst van verboden objecten, initieel gepland vanaf 25 april, tijdelijk
opschorten", luidt het. Er wordt geen nieuwe datum vooropgesteld.

De TSA zal van de tijd gebruikmaken om de eventuele opmerkingen van de luchtvaartsector, passagiers en veiligheidsdiensten in acht te nemen.

De controverse ontstond begin maart, toen de TSA een lijst bekendmaakte van objecten die opnieuw aan boord van vliegtuigen zouden zijn toegelaten. Daarbij onder meer zakmessen waarvan het lemmet maximaal 6 centimeter lang en 1 centimeter breed is, biljartkeus, baseballbats en golfclubs.

'Messen waren de voorkeurswapens van terroristen'

Volgens het agentschap zouden de veiligheidsmensen in de luchthavens zich zo beter kunnen concentreren op objecten die een grotere bedreiging vormen, zoals explosieven. Ook zou de wachttijd voor de veiligheidscontroles niet nodeloos verlengd worden op een moment dat het aantal personeelsleden daalt doordat er in de budgetten wordt gesneden.

De vereniging die het boordpersoneel vertegenwoordigt en naar eigen zeggen meer dan 90.000 leden telt, herhaalde haar verzet tegen de versoepeling. "De Verenigde Staten verbieden messen aan boord van commerciële vluchten sinds de aanslagen van 11 september 2001, en voor een goede reden: messen waren de voorkeurswapens van terroristen", luidt het. "Alle messen zouden steeds verboden moeten zijn in vliegtuigen." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners