Zaak Trayvon Martin: VS-justitie gaat achter George Zimmerman aan

© Reuters

Het Amerikaanse ministerie van justitie hernieuwt zijn onderzoek naar George Zimmerman, de burgerwacht die zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot. Het wil weten of er racisme in het spel was.

Zimmerman schoot de zeventienjarige Martin in februari 2012 dood in Sanford (Florida). Martin was ongewapend. Zimmermans advocaten zeiden dat hij handelde uit zelfverdediging. Een jury in Florida gaf hem daar gelijk in en sprak hem afgelopen weekend vrij van moord.

In de hele VS is er de afgelopen dagen gedemonstreerd. Veel Amerikanen zijn verontwaardigd over de uitspraak. Zijn menen dat Zimmerman Martin doodschoot omdat hij zwart was.

Het ministerie van Justitie heropent nu zijn onderzoek in de zaak om te bekijken of daar wat in zit. Dat onderzoek was al aan de gang, maar werd stilgelegd in afwachting van de resultaten van het proces in Florida. Nu zal ook het bewijsmateriaal uit dat proces bekeken worden.

‘Ingewikkelde, emotionele issues’

Tijdens een toespraak noemde VS-minister van Justitie Eric Holder de dood van Trayvon Martin ’tragisch en onnodig’. Hij zei dat zijn departement “verder zou handelen op een manier die consistent is met de feiten en de wet.”

“Los van de juridische bevindingen die gemaakt zullen worden, geloof ik dat deze zaak onze natie een nieuwe kans biedt om eerlijk te spreken over de ingewikkelde en emotionele issues die deze zaak naar voren heeft gebracht”, zei Holder, geciteerd door CNN. “We mogen die kans niet laten voorbijgaan, zoals in het verleden al te vaak gebeurd is.”

Bewijslast

Justitie zal hoe dan ook een zware kluif krijgen aan de zaak, zegt David Weinstein, een voormalige openbare aanklager uit Florida. Om te bewijzen dat Zimmerman Martins burgerrechten schond, moet justitie zich beroepen op federale wetten over haatmisdrijven, zegt hij. Daarvoor moet justitie bewijzen dat Zimmermans enige motief om Martin te doden diens huidskleur was. Dat bewijs werd door het proces in Florida alvast niet geleverd, stelde Weinstein.

Ondertussen wil de familie van Trayvon Martin een burgerlijke rechtszaak aanspannen tegen Zimmerman. Ze kan dan aanspraak maken op ene schadevergoding. De bewijslast ligt een stuk lager.

Terwijl in de strafrechtbank ‘boven elke redelijke twijfel’ moest bewezen worden dat Zimmerman Martin doelbewust gedood had en daarbij de wetten op de wettige zelfverdediging overtreden had, is in een burgerlijke zaak ‘het overwegende deel van het bewijsmateriaal’ voldoende. Voor een burgerlijke rechtbank kan Zimmerman ook gedwongen worden om te getuigen, wat hij tijdens de strafzaak niet deed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content