Xi Jinping is de nieuwe leider van China

15/11/12 om 06:05 - Bijgewerkt om 06:05

Het centraal comité van de Chinese Communistische Partij heeft Xi Jinping aangeduid als opvolger van Hu Jintao. Hij is het eerste nieuwe Chinese staatshoofd sinds tien jaar.

Xi Jinping is de nieuwe leider van China

© Reuters

In maart 2013 is de machtswissel volledig en volgt Xi Jinping Hu Jintao op als president van de volksrepubliek. De 59-jarige Xi Jinping is momenteel vicepresident.

Naast partijleider mag hij zich sinds donderdag ook voorzitter van het militaire comité van de Communistische Partij noemen. In maart wordt hij dan op de jaarlijkse parlementaire zitting tot president benoemd.

Roerganger voor tien jaar

De 69-jarige Hu Jintao leidde de partij sinds 2002. Ook Xi Jinping zal naar verwachting een decennium zal regeren.

Voorts werd de 57-jarige vicepremier Li Keqiang voorgedragen om in maart de nieuwe premier van het land te worden. Tot slot werd beslist om het topbestuur van de Communistische Partij in te krimpen van negen tot zeven leden.

Strijd achter de schermen

De leden zijn Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan en Zhang Gaoli, aldus het officiële nieuwsagentschap Xinhua. Zij zijn benoemd voor tien jaar. Tijdens het afgelopen 18e partijcongres werd achter de schermen intens strijd geleverd voor die zitjes. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners