Wordt het MH370-mysterie eindelijk opgelost?

02/08/15 om 15:30 - Bijgewerkt om 18:15

De vorige week op La Réunion aangespoelde vleugelklep is afkomstig van een Boeing 777, en daarmee hoogstwaarschijnlijk van de vermiste vlucht MH370, bevestigen de Maleisische autoriteiten. Wordt het mysterie rond vlucht MH370 komende week eindelijk opgelost?

Wordt het MH370-mysterie eindelijk opgelost?

© Reuters

Bijna anderhalf jaar na de mysterieuze verdwijning van vlucht MH370 kan daarover snel enige zekerheid komen. Het afgelopen woensdag op La Réunion aangespoelde vliegtuigonderdeel is zopas duidelijk als een vleugelklep van een Boeing 777 geïdentificeerd, zo verklaarde de Maleisische Verkeersminister Liow Tiong Lai. Er wordt momenteel slechts één vliegtuig van dat type vermist: het toestel van vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

Woensdag meer duidelijkheid?

Liow zei dat de vleugelklep door Franse autoriteiten, vliegtuigbouwer Boeing, de Amerikaanse National Transportation Safety Board en het Maleisische Departement voor Burgerluchtvaart is geïdentificeerd.

Het wrakstuk kwam zaterdagavond in Balma bij Toulouse aan. Daar willen experten samen met een technische ploeg van Boeing woensdag bijkomend onderzoek uitvoeren. De analyse moet duidelijkheid verschaffen of het onderdeel afkomstig is van het toestel van Malaysia Airlines, dat meer dan een jaar geleden spoorloos is verdwenen.

Het brokstuk van twee meter lang zou van een van de vleugels van het vliegtuig kunnen zijn.

Het brokstuk van twee meter lang zou van een van de vleugels van het vliegtuig kunnen zijn. © Reuters

Tweede brokstuk gevonden, mogelijk een vliegtuigdeur

Inmiddels werd in de omgeving van hoofdstad Saint-Denis in het noorden van het eiland La Réunion een ander brokstuk ontdekt door een wandelaar. Of het eveneens om een onderdeel van een Boeing 777 gaat, is volgens de krant Journal de l'île de La Réunion momenteel nog niet duidelijk. Het persbureau AFP meldde dat het om een 10 maal 10 centimeter groot metalen voorwerp ging. Het bevat een met leder overtrokken greep en twee symbolen, mogelijk van een deur.

UPDATE: 'Het tweede brokstuk blijkt geen vliegtuigdeur maar een gewone ladder', zei het hoofd van de Maleisische luchtvaartautoriteiten aan Associated Press.

Verhoogde waakzaamheid op andere eilanden in Indische Oceaan

De autoriteiten van andere eilanden in de Indische Oceaan zijn gealarmeerd: Jean Attala van de kustwacht van de Seychellen zei dat er weliswaar geen georganiseerde zoekactie naar eventuele brokstukken is, maar dat er wel verhoogde waakzaamheid is.

Onderzoekers gaan ervan uit dat vlucht MH370, die eigenlijk van Kuala Lumpur naar Peking zou vliegen, in het zuidelijk deel van de Indische Oceaan is neergestort, mogelijk ten westen van de Australische stad Perth, op ongeveer 4.000 kilometer van de huidige vindplaats.

Het vliegtuig met 239 mensen aan boord is op 8 maart 2014 van de radar verdwenen. Het vloog nog zeven uur richting zuiden, zo werd door automatische satellietsignalen vastgesteld. De onderzoekers denken dat het toestel crashte toen de brandstof was opgebruikt. Niemand weet wat er aan boord is gebeurd. Twee derde van de passagiers was afkomstig uit China.

(Belga/MI)

Onze partners