Wordt de nieuwe paus een Petrus of een Pius?

11/02/13 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

Paus Benedictus XVI heeft nog maar net zijn aftreden aangekondigd of de weddenschappen over de nieuwe paus komen al op gang.

Wordt de nieuwe paus een Petrus of een Pius?

© Reuters

Een Afrikaan, een Italiaan of misschien zelfs een Canadees: bookmakers laten al wedden op de naam én naamsvoering van de opvolger van Benedictus XVI, die heeft aangekondigd op 28 februari afscheid te nemen uit zijn functie.

Wat de naamsvoering van de nieuwe kerkleider betreft, circuleren al verschillende namen: Petrus (5,00), Pius (6,00), Johannes-Paulus (7,00) of een nieuwe Benedictus (9,00).

Afrikaan?

Volgens het Italiaanse gokpersbureau Agipro News zetten de Britse bookmakers in op een clash tussen Italië en Afrika, door Paddy Power respectievelijk op 2,75 en 3,00 ingezet. Maar ook bookmakers als William Hill, Coral en The bookmaker propageren zo'n strijd.

Een blik op de lijst namen die rondcirculeert, leert dat de Nigeriaanse kardinaal Francis Arinze met 2,90 de dans leidt, gevolgd door de Ghanees Peter Turkson (3,25) en de Canadees Marc Ouellet (6,00).

Arinze was bij de start van het conclaaf in 2005 bij de bookmakers ook al als top-papabile gezien. Zijn ster taande toen Joseph Ratzinger favorieten begon waar te maken, maar niettemin bleef hij bij de top-3, aldus een woordvoerder van William Hill.

Lance Armstrong

De eerste Italiaan op het gokkerslijstje is aartsbisschop Angelo Scola (8,00), gevolgd door staatssecretaris van het Vaticaan Tarcisio Berlone, de huidige nummer twee van de rooms-katholieke kerk.

In het lijstje outsiders valt een weddingschap die Coral aanbiedt: ex-renner Lance Armstrong (2.000). (Belga/TE)

Onze partners