Wordt Bush III president van de Verenigde Staten?

25/04/13 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

Voormalig Amerikaans president George W. Bush heeft zijn jongere broer Jeb Bush geadviseerd om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Wordt Bush III president van de Verenigde Staten?

© Reuters

De voormalige president zei in een interview op ABC News dat zijn broer Jeb, voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, een 'geweldige kandidaat' zou zijn als hij zou beslissen om mee te dingen naar het presidentschap in 2016. Als dat gebeurt, wordt de Bush familie meer dan ooit de ultieme politieke dynastie van de Verenigde Staten.

'Hij heeft mijn advies niet nodig, want hij weet wat dat is: 'meedoen'', aldus George W. in het interview. 'Maar of hij het al dan niet doet; is een zeer persoonlijke keuze.' Over het feit dat Jeb dan mogelijk tegenover Hillary Clinton staat, zei Bush: 'Dat zou een fantastische foto zijn'.

Nog in het interview zegt Bush dat hij nog steeds achter zijn beslissing staat om Irak binnen te vallen. Het verwijderen van Saddam Hoessein was niet alleen de juiste beslissing voor onze eigen veiligheid, maar om mensen de kans te geven in een vrije maatschappij te leven', zegt Bush. 'Maar de geschiedenis zal dit uiteindelijk uitwijzen, en ik zal er niet meer zijn om dat mee te maken.'

Patriottisch museum

Wat Georg W. Bush wel mag meemaken is de opening van het George W. Bush Presidential Center in de Southern Methodist University in Dallas, waarin hij geportretteerd wordt als een leider van een land dat aangevallen wordt en harde beslissingen moest nemen om zijn volk te beschermen. Het is dan ook logisch dat de terroristische aanslagen een groot deel uitmaken van een overwegend patriottisch museum over de Bush-jaren van 2001 tot 2009.

George W. Bush verliet het Witte Huis als een van de minst populaire presidenten in de modern geschiedenis. Volgens critici viel Bush Irak binnen onder valse voorwendselen, pakte hij de bezetting verkeerd aan en verzwakte hij daardoor de macht en het morele aanzien van de Verenigde Staten in de wereld. De nasleep van de orkaan Katrina in 2005 blijft volgens critici bovendien een schoolvoorbeeld van hoe je een natuurramp niet moet aanpakken.

De voorstanders van Bush hopen dan weer dat Bush door de geschiedenis zal gerehabiliteerd worden, net als de voormalige presidenten Harry Truman en Dwight Eisenhower, die ook het Witte Huis uit struikelden. (TE)

Onze partners