Woordvoerder Witte Huis: 'Trump veroordeelt ook geweld door white supremacists en neonazi's'

13/08/17 om 15:52 - Bijgewerkt om 18:07

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft laten weten dat Donald Trump ook het geweld van neonazi's veroordeelt. Vlak na de feiten in Charlottesville kwam er kritiek op de Amerikaanse president omdat hij zich te veel op de vlakte hield.

Woordvoerder Witte Huis: 'Trump veroordeelt ook geweld door white supremacists en neonazi's'

© Reuters

"Natuurlijk" veroordeelt president Donald Trump ook geweld van 'white supremacists' en neonazi's. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis zondag gezegd. Verschillende Republikeinen en Democraten namen Trump onder vuur omdat hij volgens hen niet ver genoeg ging in zijn veroordeling van het geweld in Charlottesville en omdat hij extreemrechts niet bij naam noemde.

"De president heeft gisteren uitdrukkelijk gezegd dat hij alle vormen van geweld, intolerantie en haat veroordeelt. Dat omvat natuurlijk ook 'white supremacists', de KKK, neonazi's en alle extremistische groepen", stelt de woordvoerder.

Op de Twitter-account van de president blijft het ondertussen wel stil.

Dochter Ivanka Trump vond zondag wel de weg naar Twitter. Zij veroordeelde uitdrukkelijk het extreemrechtse racisme en de neonazi's.

De tweets van Trumps dochter en raadgeefster kwamen er een dag nadat haar vader bakken kritiek over zich heen kreeg omdat hij niet direct afstand nam van de blanke racistische betoging in Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia. 'Er zou geen plaats in de samenleving mogen zijn voor racisme, blanke suprematie en neonazi's', tweette Ivanka Trump. Ze riep de Amerikanen tegelijkertijd op tot eendracht.

Zaterdag sprak president Donald Trump van een "flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld langs vele kanten", waarmee hij een storm van protest uitlokte zowel bij de Republikeinen als de Democraten, omdat hij niet ver genoeg ging in zijn veroordeling en extreemrechts niet bij naam noemde.

Een vrouw werd gedood en 19 anderen verwond, toen een auto zaterdag inreed op een groep tegenbetogers tijdens de betoging van extreemrechts, die was georganiseerd uit protest tegen de beslissing van het stadsbestuur om een standbeeld te verwijderen van de geconfedereerde generaal Robert E. Lee, de bevelhebber van de zuidelijke troepen tijdens de Amerikaanse Secessieoorlog. Bij de confrontaties tussen beide partijen eerder op de dag vielen nog eens 15 gewonden.

Twee politieagenten die vanuit de lucht toezicht hielden op het gebeuren, kwamen om toen hun helikopter crashte.

De menigte op de demonstratie "Unite the Right" droeg nazi- en Ku Klux Klan-isignes en sommige betogers waren uitgerust met geweren, schilden en wapenstokken.

De autoriteiten identificeerden de chauffeur van de aanrijdende auto als de 20-jarige James Alex Fields Jr uit Ohio. Hij werd beschuldigd van doodslag en andere misdrijven.

Onze partners