Woord van het jaar volgens Oxford Dictionaries: 'Post-truth'

16/11/16 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:20

Oxford Dictionaries, de Engelse tegenhanger van onze Van Dale en wereldwijd een van de hoogst aangeschreven uitgevers van woordenboeken, roept 'post-truth' - vertaald: politiek-na-de-waarheid - uit tot internationaal woord van het jaar.

Woord van het jaar volgens Oxford Dictionaries: 'Post-truth'

Donald Trump © REUTERS

Oxford Dictionaries definieert 'post-truth' als een 'bijvoeglijk naamwoord verwijzend naar omstandigheden waarin objectieve feiten minder invloedrijk zijn in de vorming van de publieke opinie dan emotie en persoonlijke overtuigen.'

Boris Johnson

Boris Johnson © Reuters

Volgens de prestigieuze uitgeverij is het gebruik van het woord in 2016 met circa 2.000 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. De verklaring daarvoor 'is te zoeken in de context van het brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen'.

'Post-truth' volgt op de lijst van woorden van het jaar de 'tears of joy'-emoticon (tranen van geluk) op. Het was vorig jaar voor de eerste keer ooit dat het woord van het jaar geen woord, maar een pictogram was - een keuze dit heel wat stof deed opwaaien.

Andere kanshebbers op de shortlist voor 2016 waren brexiteer, chatbot en adulting. (KVDA)

Eerder had ook Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck in zijn commentaar het al over de politiek-na-de-waarheid. Lees: 'Factcheckers bouwen elke dag een feestje met de uitspraken van Trump, maar ook Clinton is een jokkebrok.'

Onze partners