Wolven nieuwe bewakers in Amerikaanse gevangenis

03/08/12 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

In de Amerikaanse staat Louisiana worden wolven ingezet om kosten te besparen.

Wolven nieuwe bewakers in Amerikaanse gevangenis

© Reuters

In een Amerikaanse gevangenis in de staat Louisiana houden sinds 2011 's nachts een aantal wolven de wacht. Dat staat te lezen in het Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal.

Budgettair motief

"Elke Amerikaanse gevangenis moet op dit moment creatief om springen met de budgettaire middel waarover het beschikt", zegt gevangenisdirecteur van Louisiana George Camp in The Wall Street Journal. "In de staat Michigan werden de patrouillevoertuigen vervangen door wachttorens met bewegingsmelders, terwijl de staatsgevangenis van Louisiana heeft geopteerd voor een wolvenpatrouille."

Het penitentiaire centrum van Louisiana moet het de komende vijf jaar met twintig miljoen dollar minder stellen. Daardoor heeft de directie vorig jaar besloten om 140 van de 1242 bewakers te ontslaan. Vervolgens werden 80 wolven ingezet in de bewaking van de gevangenis.

De 80 wolven kosten de gevangenis 48.000 euro per jaar, het gemiddelde jaarsalaris van een bewaker komt neer op 27.000 euro.

Kruisen met honden

"We kruisen de wolven met hondenrassen om ze rustiger te maken. Het vraagt veel aandacht en het is moeilijk om hun vertrouwen te winnen", legt verantwoordelijke van het wolvenproject Robert Tyler uit.


De wolven worden ingezet om de gevangenismuren te controleren. Door hun scherp zicht en hun goede reukzin kunnen ze elk een terrein van minstens 300 meter bewaken. "Dat doen ze bovendien sneller dan een bewaker in zijn patrouilleauto", zegt Tyler. (SVL)

Lees meer over:

Onze partners