Wolkenkrabber met waterval moet energie opwekken voor olympisch dorp 2016

07/08/12 om 15:33 - Bijgewerkt om 15:33

Een wolkenkrabber met waterval moet de energie opwekken voor heel het olympische dorp in Rio de Janeiro tijdens de zomerspelen van 2016.

Een wolkenkrabber met waterval moet de energie opwekken voor heel het olympisch dorp in Rio de Janeiro tijdens de zomerspelen van 2016.

Een ontwerpersteam van het Zwitserse architectenbureau RAFAA Architecture and Design wil de zonne-energiesector naar een hoger niveau tillen door het bouwen van een zelfvoorzienende wolkenkrabber. De gigantische constructie krijgt een plaatsje aan de kust van Rio en moet klaar zijn tegen de Olympische Zomerspelen van 2016.

Groene energie

Overdag wordt energie gegenereerd via zonnepanelen. De energie die gedurende de dag niet benut wordt, zal gebruikt worden om zeewater naar een opslagtank in de toren te pompen. 's Nachts loopt dat water door enkele turbines zodat ook 's nachts wat elektriciteit aan de stad geleverd wordt.

Bij speciale gelegenheden transformeert de toren in een immense waterval. Het naar beneden stortende water staat symbool voor de krachten van de natuur.

Na het olietijdperk

"Het project benadrukt de uitdagingen van het dreigende post-olietijdperk", zegt het architectenbureau op hun website. "Het is een boodschap van een samenleving die rekening houdt met de toekomst. De architecturale vorm zelf is minder van belang."

De toren zal zowel het Olympische dorp als de inwoners van Rio de Janeiro van energie voorzien.

Bungeesprong

De meer avontuurlijke bezoeker kan bungeespringen van op de 90ste verdieping. (SVL)

Onze partners