Woedende Geert Wilders: 'Wij hebben niets met neonazi's'

25/09/13 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:26

PVV-fractieleider Geert Wilders heeft hard uitgehaald naar D66-collega Alexander Pechtold tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer in Nederland. Wilders ontstak in woede nadat Pechtold hem vroeg afstand te nemen van neonazi's die bij een PVV-protest aanwezig zouden zijn geweest.

Woedende Geert Wilders: 'Wij hebben niets met neonazi's'

Geert Wilders © IMAGEGLOBE

Na een kolderiek begin van de Algemene Beschouwingen (de start van het politieke jaar in Nederland) waarin 'Roemeense konijnen', 'PvdA'ers in een JSF-toestel' en een 'geblondeerde Pechtold' de hoofdrol speelden, sloeg de sfeer plotseling om.

Pechtold zei dat NSB'ers bij de PVV-demonstratie van zaterdag aanwezig waren en dat ook de Hitlergroet werd gebracht. De D66-leider vroeg Wilders afstand te nemen van deze extremistische figuren.

Zielig mannetje

Hierop ontstak de PVV-leider in woede. 'Wat een zielig, miezerig mannetje is de heer Pechtold toch, te klein om te bestaan,' zei Wilders.

'Natuurlijk hebben wij niets met extremistische of antisemitische figuren of andere idioteriën, dat spreekt toch voor zich,' sprak de PVV-leider.

Respectloos

Arie Slob van de ChristenUnie zei de harde woorden van Wilders niet te accepteren en vroeg de PVV'er om een beetje respect tijdens het debat.

Ook Slob kreeg er vervolgens van langs. 'U bent wat mij betreft net zo miezerig,' sneerde Wilders. Slob zei toen dat als de PVV niet wilde debatteren, dan direct maar de motie van wantrouwen moest worden ingebracht die de PVV had aangekondigd. De Kamer was het hiermee eens. Hierop werd het debat geschorst.

De motie van wantrouwen wordt alleen door de SP en de Partij van de Dieren gesteund en werd verworpen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei 'ontdaan' te zijn doordat drie partijen in de Kamer een motie van wantrouwen indienen voordat überhaupt over de plannen is gedebatteerd.

Servaas van der Laan / Elsevier

Lees meer over:

Onze partners