Woedende familieleden ontvoerde soldaten IS bestormen parlement in Bagdad

02/09/14 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

Meer dan duizend familieleden van soldaten die in juni door de Islamitische Staat (IS) zijn ontvoerd, zijn het Iraakse parlement in Bagdad binnengevallen.

Woedende familieleden ontvoerde soldaten IS bestormen parlement in Bagdad

Iraakse moeder neemt afscheid van haar zoon © Reuters

In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben manifestanten het parlement bestormd, zo heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera gemeld.

Meer dan duizend familieleden van soldaten die in juni door de Islamitische Staat (IS) zijn ontvoerd en zijn vermist, zijn het Iraaks parlement binnengevallen en hebben daar vandalisme aangericht. Een getuige in het parlementsgebouw vertelde dat de demonstranten sommige bewakers en functionarissen aftuigden, en uitrusting in de hall van de assemblée vernielden. Het was de bedoeling dat de familieleden van de door de extremisten in Tikrit ontvoerde soldaten het parlement in de zwaar beveiligde "groene" zone van Bagdad zouden toespreken in het verband met het lot van hun geliefden. Maar volgens getuigen begonnen zij gewelddadig te protesteren buiten het gebouw, om het later te bestormen.

Volgens al-Jazeera is er een "veel woede" onder de demonstranten die de regering verwijten te hebben gefaald in het vinden van hun familieleden.

Intussen blijft IS gruweldaden uitvoeren in het noorden van Irak. Amnesty International heeft bewijsmateriaal ingezameld waaruit blijkt dat IS op grote schaal executeert, ontvoert, verkracht. IS viseert vooral de etnische en religieuze minderheden, maar ook soennieten die met de Iraakse en Amerikaanse autoriteiten "collaboreerden" ontsnappen niet aan de gewelddaden. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners