Witte Huis verlaagt groeiverwachtingen VS

Volgens het Witte Huis zal de Amerikaanse economie in 2012 en 2013 minder groeien dan eerder geraamd. De werkloosheid in de VS wou wel sterker afnemen dan werd verwacht.

Het Office of Management and Budget van het Witte Huis rekent nu op een economische groei van 2,3 procent in 2012 en 2,7 procent volgend jaar. Eerder was dat nog 2,7 en 3 procent.

De Amerikaanse economische cijfers zijn niet alleen belangrijk voor de wereldeconomie, ze kunnen ook doorslaggevend zijn voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen dit najaar. Vooral de werkloosheid is van belang. Daalt die, dan is dat goed nieuws voor president Barack Obama. Blijft ze hoog, dan is dat in het voordeel van de Republikein Mitt Romney.

De werkloosheid wordt voor dit jaar geraamd op 8 procent en 7,7 procent in 2013, tegen respectievelijk 8,9 en 8,6 procent eerder. Nu staat de werkloosheid in de VS op ruim 8 procent.

1210 miljard dollar tekort

Het Amerikaanse begrotingstekort zal in dit boekjaar, dat loopt tot en met september, naar verwachting uitkomen op 1,21 biljoen dollar (ruim 980 miljard euro), of 7,8 procent van het bruto binnenlands product, aldus het Witte Huis. Eerder werd gerekend op een tekort van 1,32 biljoen dollar.

Voor 2013 wordt met de plannen van Obama een tekort voorspeld van 6,1 procent. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content