Witte Huis: Syrië gebruikt chemische wapens tegen rebellen

13/06/13 om 23:51 - Bijgewerkt om 23:51

Het regime van de Syrische president Assad heeft herhaaldelijk chemische wapens ingezet tegen de rebellen, stelt het Witte Huis. De VS gaat de militaire steun aan de Syrische oppositie opvoeren.

Witte Huis: Syrië gebruikt chemische wapens tegen rebellen

© Reuters

Volgens een interne Witte Huis-nota waar de New York Times de hand op legde, heeft het Syrische leger "tijdens het voorbije jaar meerdere keren op kleine schaal chemische wapens ingezet tegen de oppositie." Amerikaanse tellingen komen uit op 100 tot 150 bevestigde doden door chemsiche wapens, maar het echte cijfer ligt wellicht hoger. Naar gebruikt het Syrische leger het zenuwgas Sarin. Dat oordeel is gebaseerd op het werk van Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten.

Maanden geleden al zei VS-president Barack Obama dat het gebruik van chemische wapens een 'rode lijn' was die niet overscherden mocht worden. In april erkende hij dat er aanwijzingen waren dat Assad chemische wapens ingezet had, maar zei hij dat het bewijsmateriaal niet sluitend was. Anonieme bronnen in het Witte Huis zeiden aan de New York Times dat de president daar nu wel van overtuigd is.

Vliegvelden bombarderen

Witte Huis-woordvoerder Ben Rhode zei dat de VS haar militaire steun aan de Syrische rebellen zou opvoeren. Aangenomen wordt dat daar wapenleveringen mee bedoeld worden, al zei Rhode dat er niet letterlijk bij.

Volgens de Times heerst er binnen de Amerikaanse regering verdeeldheid tussen zij die zich zoveel mogelijk buiten de Syrische burgeroorlog willen houden en zij die forsers willen ingrijpen.

Bij die laatste groep zijn naar verluidt topfunctionarissen van Buitenlandse Zaken. Die zouden voorstander zijn van bombardementen op de luchtmachtbases die het Syrische leger gebruikt om de gifgasaanvallen te lanceren. Andere opties zijn het instellen van een no-fly-zone en het bewapenen van de rebellen.

Ingrijpen is link

De Republikeinse senator John McCain, een vooraanstaande voorstander van militair ingrijpen in Syrië, vindt de houding van het Witte Huis onvoldoende. Hij wil dat de rebellen zware wapens krijgen om zich te verdedigen tegen tanks en vliegtuigen. Verder wil hij een no-fly-zone en veilige havens voor vluchtelingen op het Syrische grondgebied.

Volgens de laatste cijfers heeft de Syrische burgeroorlog op twee jaar tijd meer dan 90.000 doden gemaakt. Nadat het leger zopas de stad Al-Qusayr heroverde op de rebellen, wordt gevreesd dat de oppositie op haar laatste benen loopt.

Militair ingrijpen is link, omdat de gevolgen onvoorspelbaar zijn. Syrië dreigt te eindigen als een ingestorte staat waar gewelddadige islamitische fundamentalisten vrij spel hebben. De regering van Assad wordt gesteund door de sjiietische terreurgroep Hezbollah. Aan de kant van de opstandelingen speelt het aan Al-Qaeda gelinkte Al-Nusra een voorname rol.

Onze partners