Witte Huis spreekt niet van 'Armeense genocide' maar van 'verschrikkelijke periode'

22/04/15 om 02:37 - Bijgewerkt om 02:37

Het Witte Huis roept op tot een "volledige, eerlijke en correcte" erkenning van de feiten rond de moorden op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar maakt daarbij zelf geen gebruik van de term "genocide". Als presidentskandidaat deed Barack Obama dat nochtans wel.

Witte Huis spreekt niet van 'Armeense genocide' maar van 'verschrikkelijke periode'

Denis McDonough, stafchef van het Witte Huis © REUTERS

Dat de VS nog niet officieel van een genocide spreken, bleek tijdens een ontmoeting van Denis McDonough, stafchef van het Witte Huis, en Ben Rhodes, raadgever van president Barack Obama, met vertegenwoordigers van de Armeense gemeenschap in de Verenigde Staten. Aanleiding was de honderdste verjaardag van wat het Witte Huis noemde "de wreedheden van 1915".

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis werden tijdens de bijeenkomst de 1,5 miljoen slachtoffers herdacht die tijdens "deze verschrikkelijke periode" het leven lieten. Zo blijft het Witte Huis bij de formulering die al herhaaldelijk werd gebruikt, zonder het woord "genocide" te gebruiken.

Senator Obama versus president Obama

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008 sprak Barack Obama, toen nog senator, nochtans wel nog van een genocide. Sinds hij in het Witte Huis zit, heeft hij dat niet meer herhaald.

Turkije ontkent dat het Ottomaanse Rijk zich destijds heeft schuldig gemaakt aan het systematisch uitmoorden van de Armeense bevolking en weigert dan ook te spreken van een genocide. Armenië, vele historici en een twintigtal landen doen dat wel.

(Belga/RR)

Onze partners