Witte Huis: 'Russen verantwoordelijk voor bombardement op hulpkonvooi'

21/09/16 om 01:34 - Bijgewerkt om 01:33

Het Witte Huis beschuldigt Moskou ervan achter het bombardement op een hulpkonvooi van de Verenigde Naties in Syrië te zitten.

Witte Huis: 'Russen verantwoordelijk voor bombardement op hulpkonvooi'

Ben Rhodes (centraal) met president Obama © REUTERS

"Alle aanwijzingen tonen duidelijk aan dat het ging om een luchtaanval", aldus Ben Rhodes, een topadviseur van president Barack Obama. Rhodes benadrukt dat enkel de Russen of het Syrische regime achter de aanval kunnen zitten. "Ik elk geval houden we de Russische regering verantwoordelijk voor luchtaanvallen in deze regio", voegt hij toe. "Dit is duidelijk een enorme humanitaire tragedie, die moet worden veroordeeld. Het is een schandalige actie."

Op de vraag over welke impact de raid zal hebben op het huidige diplomatieke proces, antwoordde de Amerikaan dat de aanval "ernstige vragen" oproept, maar hij weigert om "de deur te sluiten" voor verdere onderhandelingen.

'Is er wel een luchtaanval geweest?'

Bij de luchtaanval kwamen een twintigtal mensen om het leven, onder wie een verantwoordelijke van het Rode Kruis.

Volgens een Amerikaanse verantwoordelijke die anoniem wenst te blijven, waren er op het moment van het bombardement twee Russische bommenwerpers van het type SU-24 in de buurt van het dorp Orum al-Kubra.

De hulpkonvooien werden bijna gedurende het hele bestand, dat amper een week stand hield, door de Syrische regering en de Russen tegengehouden.

Moskou en Damascus ontkennen betrokken te zijn bij het bombardement tegen het konvooi dat dan toch leek door te komen en een Russische generaal trekt zelfs in twijfel of er wel degelijk een luchtaanval plaatsvond.

Het Kremlin kondigde aan dat Rusland een onderzoek gestart is naar de gebeurtenissen in de buurt van Aleppo nadat het einde van het bestand werd aangekondigd door het Syrische regime.

(Belga/RR)

Onze partners