Witte Huis: ‘Geweld in Gaza enkel de schuld van Hamas’

Palestijnse demonstranten schuilen voor kogels en traangas van het Israëlische leger, 14 mei 2018. © REUTERS

Het Witte Huis legt de schuld voor het geweld in de Gazastrook volledig in handen van Hamas. Het land heeft zich maandag in de Veiligheidsraad van de VN ook verzet tegen een communiqué waarin opgeroepen wordt tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad. Dat zeggen diplomatieke bronnen.

De islamitische radicale beweging heeft op cynische wijze van de situatie gebruikgemaakt, zei de woordvoerder van de Amerikaanse president Donald Trump, Raj Shah, maandag in Washington. De huidige escalatie zal een vredesplan echter geen schade toebrengen, zei Shah. Dat vredesplan van de Amerikaanse regering zal op een geschikt moment gepresenteerd worden. Op de vraag of de VS Israël gezien de vele doden maandag tot terughoudendheid zal oproepen, zei Shah dat dat niet nodig was. Hamas draagt immers de verantwoordelijkheid.

De massale botsingen in de Gazastrook hadden eerder de internationaal omstreden opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem overschaduwd. Volgens medische bronnen in Gazawerden zeker 58 Palestijnen door Israëlische soldaten doodgeschoten. Ongeveer 2771 anderen raakten gewond, waarvan meer dan 1370 mensen door schotwonden, aldus het ministerie van Gezondheid in Gaza.

Verzet tegen onderzoek

In de ontwerptekst ‘uit de Veiligheidsraad zijn verontwaardiging en verdriet over de dood van Palestijnse burgers die hun recht uitoefenden om vreedzaam te betogen’. De raad ‘roept op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar die acties, om te garanderen dat verantwoording wordt afgelegd’.

‘De Veiligheidsraad herhaalt dat iedere beslissing of actie die pretendeert dat ze het karakter, statuut of de demografische samenstelling van de heilige stad Jeruzalem heeft gewijzigd geen enkel juridisch gevolg heeft, van nul en generlei waarde is, en geannuleerd moet worden conform de relevante resoluties van de Veiligheidsraad’, klinkt het in de ontwerptekst.

De Palestijnse Autoriteit eist na de protesten met tientallen doden op de Gazastrook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. We moeten er de recentste ontwikkelingen bespreken, zei Saeb Ereket, diplomaat en algemeen secretaris van de PLO, maandag.

De Palestijnse Autoriteit eist bescherming van het Palestijnse volk onder de Israëlische bezetting. Ook wil ze zich vanwege de Israëlische nederzettingen wenden tot het Internationale Strafhof in Den Haag. Op vraag van de Arabische golfstaat Koeweit zal de V-raad dinsdag al de kwestie bespreken.

Internationale reacties

President Emmanuel Macron zal de komende dagen met alle spelers in de regio praten, klinkt het maandagavond vanuit zijn ambtszetel in Parijs. Macron heeft sinds de aankondiging van de Verenigde Staten om hun ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, voor de gevolgen van een dergelijke beslissing gewaarschuwd.

Het Turkse staatshoofd Recep Tayyip Erdogan heeft het optreden van Israël in de Gazastrook als genocide bestempeld. ‘Wat Israël doet, is genocide. Van welke zijde het ook moge komen, van Amerika of Israël, ik vervloek dit humanitair drama, deze genocide’, zei Erdogan aan het door de overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Anadolu maandagavond. Erdogan kondigde drie dagen rouw af voor de maandag omgebrachte Palestijnen.

Zuid-Afrika heeft volgens Israëlische bronnen zijn ambassadeur teruggeroepen als reactie op het geweld in de Gaza-strook. Sisa Ngombane is voor overleg naar huis geroepen, bevestigde een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond.

De Palestijnse VN-ambassadeur Rijad Mansour acht de VS en hun beslissing om Jeruzalem tot hoofdstad van Israël te erkennen, voor het geweld verantwoordelijk. ‘Als wereldmacht hebben de VS het vermogen om druk op Israël uit te oefenen en de misdaden tegen het Palestijnse volk te beëindigen’, schreef Mansour maandag aan de VN-Veiligheidsraad. In plaats daarvan heeft Washington de ‘compromisloosheid’ van Israël alleen maar vergroot. Mansour riep de Veiligheidsraad op de ‘extreem gevaarlijke situatie’ na het bloedbad aan de grens met Gaza te ontmijnen.

Partner Content