Witte Huis even in alarmtoestand door drone

27/01/15 om 00:32 - Bijgewerkt om 00:32

Een drone, een onbemande helikopter, belandde in de nacht van zondag op maandag in de tuin van het Witte Huis. De geheime dienst, zo bleek, heeft geen verhaal tegen dergelijk tuig.

Witte Huis even in alarmtoestand door drone

De neergestorte drone © Reuters

De eigenaar van de drone, een ambtenaar, belde zelf de politie met de mededeling dat hij in het holst van de nacht, om 3 uur, de controle over zijn 60 centimeter grote drone was kwijtgeraakt. Het toestel crashte in het zuidelijk deel van de tuin rond het Witte Huis.

De geheime dienst merkte het vallende toestel op, en besliste tot een lock-down met extra veiligheidsmaatregelen.

De ambtenaar werkt samen met de geheime dienst, zo werd meegedeeld. Of hij van enige moedwil wordt verdacht, werd niet verduidelijkt. Hij werd tot dusver niet in beschuldiging gesteld.

Doelwit

Maar los daarvan is duidelijk geworden dat de geheime dienst geen afdoend weerwerk heeft tegen dergelijke drones. Niet, aldus een specialist op CNN, dat men met dergelijke drones de president in het Witte Huis kan treffen, maar als de president zich in de tuin beweegt, wat hij nog wel eens doet, bijvoorbeeld voor een openlucht persontmoeting, of op weg naar zijn helikopter, zou hij te raken zijn door een drone.

De beveiliging van het Witte Huis is al sinds september een onderwerp van controvere. Toen kroop een reservist over de omheining en wist door te dringen tot het hart van het Witte Huis alvorens hij door een man die geen dienst had werd tegengehouden.

Lees meer over:

Onze partners