Wit-Russiche dissident krijgt amnestie

20/04/12 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

Wit-Rusland heeft opposant Andrei Sannikov vrijgelaten na meer dan een jaar cel. De man werd opgepakt na protest tegen de uitkomst van de presidentsverkiezingen in 2010.

Wit-Russiche dissident krijgt amnestie

© Reuters

Het was de Wit-Russische president Alexander Lukashenko die Sannikov gratie verleende. Ook Sannikovs campagnemanager Dmitry Bondarenko werd vrijgelaten. Dat schrijft The Independent.

Presidentsverkiezingen 2010

De 58-jarige Sannikov werd samen met andere presidentskandidaten gearresteerd na protestacties tegen het resultaat van de presidentsverkiezingen in 2010. Lukashenko behaalde toen een enorme overwinning. Waarnemers bestempelden die echter als frauduleus. Meer dan tienduizend mensen kwamen in Minsk bijeen om het resultaat te betwisten. Na zijn aanhouding kreeg Sannikov vijf jaar cel. Ook zijn vrouw werd gearresteerd. Zij kreeg later huisarrest.

Vrijlating alle oppositieleiders

Een aantal Europese landen had al herhaaldelijk voor de vrijlating van Sannikov en andere politieke gevangenen gepleit. De Ierse vicepremier Eamon Gilmore en voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) blijft bezorgd over het lot van de andere politieke gevangenen. Het gaat dan ook vooral om voormalig presidentskandidaat Nikolai Statkevich.

Laatste Europese dictator

President Lukashenko leidt Wit Rusland al sinds 1994 en wordt algemeen beschouwd als de laatste dictator in Europa. (SDG)

Onze partners