Wit-Rusland zet Zweedse ambassadeur die mensenrechten 'teveel steunt' land uit

03/08/12 om 17:11 - Bijgewerkt om 17:11

De Zweedse ambassadeur in Wit-Rusland, Stefan Eriksson, is het land uitgezet omdat hij de mensenrechten 'te veel gesteund had' na ontmoetingen met de oppositie in het land.

Wit-Rusland zet Zweedse ambassadeur die mensenrechten 'teveel steunt' land uit

© Reuters

De Zweedse ambassadeur in het Wit-Russische Minsk, Stefan Eriksson, is het land uitgezet omdat hij de mensenrechten "te veel gesteund had" na ontmoetingen met de oppositie in het land. Dat meldt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt.

Stockholm liet weten dat de nieuwe Wit-Russische ambassadeur op zijn beurt niet welkom is in Zweden. Twee Wit-Russische diplomaten kregen ook al te horen dat ze "persona non grata" zijn in Zweden.

De nieuwe Wit-Russische ambassadeur bevindt zich nog niet in Zweden, maar is er alvast "niet welkom", aldus Bildt. "De uitwijzing van de Zweedse ambassadeur in Wit-Rusland door het regime-Loekasjenko is een ernstig misdrijf tegen de normen van de relaties tussen staten", aldus nog Bildt.

Hij vindt dat de beschuldigingen van het regime tegen de ambassadeur, die sinds 2008 in Minsk op post is, ongefundeerd zijn. "Dat Zweden zich inzet voor democratie en mensenrechten in Wit-Rusland is geen geheim, ambassadeur Eriksson heeft dat beleid van Zweden gediend", luidt het.

Carl Bildt: 'Schandalige uitwijzing toont aard van regime'

Bildt maakte het nieuws eerst bekend op zijn Twitter-account, waarbij hij de uitwijzing "schandalig" vond en zei dat die maatregel "de aard van het regime" toont.

De minister zei nog dat de ambassadeur zijn werk voor democratie en mensenrechten zal verderzetten. De Europese Unie legde Wit-Rusland sancties op voor de repressie van de oppositie, die sinds de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko in 2010 verergerd zou zijn. Wit-Rusland wordt 'de laatste dictatuur van Europa' genoemd. (Belga/SD)


Onze partners