Wit-Rusland trekt diplomaten uit Zweden terug en wijst Zweedse uit

08/08/12 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

Omwille van zware onenigheid met Zweden trekt het autoritair geregeerde Wit-Rusland al zijn diplomaten uit het Scandinavische land terug.

Wit-Rusland trekt diplomaten uit Zweden terug en wijst Zweedse uit

© Reuters

Omwille van zware onenigheid met Zweden trekt het autoritair geregeerde Wit-Rusland al zijn diplomaten uit het Scandinavische land terug, terwijl Stockholm ook tegen 30 augustus zijn diplomaten uit Minsk moet terughalen, zo heeft het Wit-Russische staatspersbureau Belta gemeld. Vijf dagen geleden had Minsk al de Zweedse ambassadeur uitgewezen.

Volgens de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, heeft de "schrik voor de mensenrechten" van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko "nieuwe toppen bereikt".

De reeds slechte relaties tussen beide landen gingen vrijdag nog achteruit nadat Minsk de Zweedse ambassadeur had uitgewezen en met onmiddellijke represailles had gedreigd omdat Stockholm een nieuwe Wit-Russische ambassadeur had geweigerd. Ook heeft Zweden beslist de verblijfsvergunning van twee Wit-Russische diplomaten in het land in te trekken en heeft het hen gevraagd zo snel mogelijk op te stappen.

Zweden is één van de meest actieve Europese landen om Wit-Rusland democratischer te willen maken. Stockholm had tot nu toe twee of drie diplomaten in Minsk. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners