Wisten VN al eerder van massaverkrachting Oost-Congo?

03/09/10 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

De Verenigde Naties waren mogelijk al eerder dan wordt beweerd op de hoogte van de massaverkrachtingen door rebellen in Congo.

Wisten VN al eerder van massaverkrachting Oost-Congo?

© Reuters

De Verenigde Naties (VN) waren mogelijk al eerder dan wordt beweerd op de hoogte van de massaverkrachtingen door rebellen in Oost-Congo.

Dat melden internationale media op basis van interne e-mails bij de VN en een humanitair bulletin op internet.

Meer slachtoffers

Op 22 augustus kwam aan het licht dat rebellen tussen 30 juli en 3 augustus minstens 150 vrouwen, en ook kinderen, hadden verkracht in de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu. Een nieuwe balans van de VN gewaagt zelfs van zeker 240 slachtoffers.

De feiten gebeurden niet ver van een VN-basis in Noord-Kivu. Congolese en Rwandese rebellen worden verantwoordelijk geacht, al ontkennen de Forces Démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR) hun betrokkenheid.

De VN verklaarden vorige week dat ze pas op 12 augustus iets over de aanvallen hadden vernomen, via International Medical Corps. Die hulporganisatie beweert zelf dat ze de VN al op 6 augustus op de hoogte bracht.

E-mail

Maar nu zijn er ook berichten over een interne e-mail binnen de VN van 30 juli waarin hulporganisaties die actief zijn in Noord-Kivu werden gewaarschuwd dat rebellen dorpen en steden hadden aangevallen. In de e-mail zou ook al sprake geweest zijn van verkrachtingen.

Op 10 augustus publiceerden de Verenigde Naties ook een humanitair bulletin op het internet waarin werd gemeld dat in de dorpen zo'n 25 vrouwen waren verkracht.

De VN laten weten dat ze op de hoogte zijn van het bestaan van enkele e-mails. "We proberen te achterhalen hoe die e-mails behandeld zijn geweest", zegt een woordvoerder aan CNN.

Lees meer over:

Onze partners