Wiskundeprofessor weet waarom we MH370 nog niet gevonden hebben

Vlucht MH370 is nog altijd niet terecht © REUTERS

Een wiskundige theorie zou verklaren waarom onderzoekers het vliegtuig na meer dan een jaar nog steeds niet op het spoor zijn.

Wiskundeprofessor Goong Chen van de A&M Universiteit van Texas en zijn team in Qatar menen dat de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines de oceaan met een hoek van 90 graden in gedoken moet zijn.

Als het vliegtuig met een duikvlucht verticaal de oppervlakte van de Indische Oceaan doorboorde, zou het in zijn geheel gezonken zijn en nu intact op zijn buik op de bodem liggen. Ook persoonlijke bezittingen en bijvoorbeeld kleine objecten uit het vliegtuig zouden dan verhinderd worden om naar de oppervlakte van de oceaan te drijven. Dat stelt dokter Goong Chen in het Journal of the American Mathematical Society.

Volgens hem zou de romp van het vliegtuig gebroken zijn als het gevaarte niet precies op 90 graden de oceaan in gedoken was. Een kleinere hoek had grotere golven en meer druk veroorzaakt, waardoor het vliegtuig aan de oppervlakte in stukken gerukt zou zijn. Dan zouden er dus brokstukken gevonden moeten zijn.

Reden van de crash

De reden van de verticale crash zou een terugval van een steile klim, een falen van de mechanismen of een tekort aan benzine kunnen zijn. De theorie is gebaseerd op berekende data, luchtvaartprecedenten, omstandigheden en de conditie van het zeeoppervlak.

Het verdwijnen van vlucht MH370 is een van de meest bizarre en tragische mysteries uit de luchtvaartgeschiedenis aller tijden. Op 8 maart 2014 om 1:30 uur ’s nachts verdween het toestel dat van Kuala Lumpur naar Peking vloog van de radar. Er waren 239 passagiers aan boord. Het grootste raadsel bij de verdwenen vlucht is dat onderzoeksteams nooit olie of puin van het vliegtuig teruggevonden hebben.

Australië kondigde afgelopen maand aan dat de researchteams het zoekgebied in de Indische Oceaan zullen uitbreiden. Als het vliegtuig daar niet gevonden wordt, weten ze niet meer waar nog te zoeken. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content