Winst voor UKIP in Britse lokale verkiezingen

23/05/14 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

De Britse eurosceptische partij UKIP heeft een grote zege binnengehaald tijdens de lokale verkiezingen in Engeland en Noord-Ierland. De traditionele partijen krijgen klappen.

Winst voor UKIP in Britse lokale verkiezingen

UKIP-voorzitter Nigel Farage © Reuters

De United Kingdom Independence Party (UKIP) mag zich de grote winnaar noemen van de lokale verkiezingen in Engeland en Noord-Ierland, zo blijkt uit de resultaten die Britse media bekend maakten. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat UKIP er heel wat zetels bijkrijgt, terwijl de meeste traditionele partijen zetels moeten inleveren. De Conservatieven en de Liberaal-Democraten gaan fel achteruit, het centrumlinkse Labour mag op extra zetels rekenen maar doet het minder goed dan verwacht. Toch laten de traditionele partijen UKIP ver achter zich met een sterke meerderheid aan zetels.

Volgens voorzitter Nigel Farage zit "de vos in het kippenhok van Westminster" en moet er serieus rekening worden gehouden met zijn partij bij de parlementsverkiezingen van 2015 wanneer UKIP misschien voor het eerst in de geschiedenis een zetel in het parlement kan veroveren. Vooral in Essex in het noordoosten van Engeland scoort UKIP erg goed, met ruim een derde van de stemmen, voornamelijk afgesnoept van Labour. Ook in het noorden haalt de partij erg hoge resultaten. In Londen is UKIP een pak minder populair, waar het op bitter weinig stemmen mag rekenen.

Europese overwinning voor UKIP?

Hoewel de resultaten van de Europese verkiezingen pas zondagavond officieel worden bekend gemaakt, vermoeden Britse analisten dat de lokale resultaten zich ook op Europees vlak zullen verderzetten. Verwacht wordt dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen UKIP en Labour. De Conservatieven van eerste minister David Cameron, in 2009 nog afgetekend de grootste, zouden naar de derde plaats zakken. De Liberaal-Democraten van Nick Clegg, die mee in de regering zitten, zouden volgens The Guardian, die een intern partijdocument kon inkijken, vrezen voor alle elf hun zetels in het Europees Parlement. In totaal zetelen er 73 Britten in het halfrond in Brussel en Straatsburg.

Als UKIP zondag triomfeert, dan wint de partij die het Verenigd Koninkrijk zo snel mogelijk wil doen losscheuren van de Europese Unie. Andere programmapunten van UKIP zijn een daling van de belastingen en een beperking van de migratie. (TE/KVW)

Onze partners