'Wilders vervolgen? Een fluitje van een cent'

21/03/14 om 02:00 - Bijgewerkt om 02:50

In Nederland zegt Premier Rutte dat er momenteel geen samenwerking mogelijk is met Geert Wilders. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wil Wilders zelfs vervolgd zien voor diens anti-Marokkaans spreekkoor.

'Wilders vervolgen? Een fluitje van een cent'

© IMAGEGLOBE

"We zagen het haatzaaien voor onze ogen gebeuren", zei Van der Laan op het televisieprogramma Pauw & Witteman. Terwijl Wilders in het verleden wel onder een veroordeling uitkwam, staan de zaken er volgens Van der Laan nu anders voor. Dit keer noemde Wilders Marokkanen expliciet.

"Moeten er meer of minder Marokkanen zijn?", had Wilders zijn publiek gevraag op een verkiezingsmeeting eerder deze week. Het publiek begon daarop "Minder-minder!" te scanderen. "Dat gan we dan regelen", zei Wilders, die in Nederland vervolgens een storm van protest over zich heen kreeg.

Fluitje van een cent

Volgens Van der Laan zagen we nu voor het eerst wat zulke woorden oproepen bij aanhangers van Wilders' partij, de rechts-populistische PVV. "Ik ben burgemeester en geen advocaat meer, maar voor de officier van justitie (de Nederlandse procureur; red.) moet dit toch een fluitje van een cent zijn?", zei Van der Laan.

De burgemeester zei dat een burgervader voor al zijn inwoners moet opkomen. "Dat geldt ook voor premier Rutte,' zei Van der Laan. Maar de oplossing, vindt de burgemeester, "moet uit de samenleving komen." Hij was dan ook blij dat Wilders heel wat tegenwind had gekregen. "Vandaag was er een soort opstand. En vandaag hebben we dus de weg naar de oplossing gezien. Die komt uit iedereen."

Cordon sanitaire

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil nog een stapje verder gaan. Buma wil dat premier Rutte samenwerking met de PVV uitsluit zodat die partij kan worden geïsoleerd. 'Het verbaast me dat de premier nog altijd de deur openhoudt', zei Buma.

Op de EU-top in Brussel zei Rutte vervolgens dat er op dit moment inderdaad geen samenwerking mogelijk is met Wilders. Rutte herhaalde dat de toespraak van Wilders hem een buitengewoon slecht gevoel had gegeven en een vieze smaak in de mond. "Opnieuw heeft Wilders een grens overschreden", aldus de Nederlandse premier. (Belga/TV)

Onze partners