Wilders: New York mag geen New Mecca worden

10/09/10 om 20:37 - Bijgewerkt om 20:37

De leider van de PVV heeft in New York mee gedemonstreerd tegen de bouw van een islamitisch centrum nabij Ground Zero.

De Nederlandse politicus Geert Wilders heeft zaterdag in New York honderden demonstranten zijn steun betuigd aan hun strijd tegen de bouw van een omstreden islamitisch centrum nabij Ground Zero.

Wilders deed mee aan de demonstratie tegen het centrum, precies negen jaar nadat een terroristische aanslag het nabijgelegen World Trade Center verwoestte. Een drieduizendtal mensen kwam daarbij om het leven.

Onder luid gejuich en startend met de woorden 'geen moskee hier' schetste Wilders dat in een tolerante stad als New York een dergelijk islamitisch centrum nooit mag worden toegestaan in de buurt van Ground Zero.

'Er moet een lijn getrokken worden. Een tolerante samenleving is geen zelfmoordsamenleving', zo werd de leider van de PVV geciteerd door het Nederlandse persbureau ANP. Volgens Wilders moeten New York en de westerse samenleving zich verdedigen tegen 'de intolerantie van de islam'.

Spanning

Politiek Den Haag keek met spanning uit naar de uitspraken van Wilders, in een periode dat er wordt geprobeerd een rechtse minderheidsregering van VVD en CDA op de been te brengen met gedoogsteun van de PVV.

Bij de achterban van het CDA is er grote weerstand tegen samenwerking met de PVV. In het televisieprogramma Nieuwsuur sprak CDA-coryfee Hans Hillen van een 'uitgestoken hand' van Wilders, die volgens hem wilde investeren in de kabinetsvorming.

CDA-fractieleider en ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zei na afloop dat Wilders in New York een persoonlijk standpunt heeft vertolkt door zich te kanten tegen de bouw van het islamitisch centrum.

'De Nederlandse regering hecht net als de Verenigde Staten respect aan de vrijheid om te geloven of niet te geloven, voor iedereen overal ter wereld', aldus Verhagen.

Lees meer over:

Onze partners