‘Wilders liet minder Marokkanen-actie in scène zetten’

Geert Wilders © BELGAIMAGE

Betrokkenen melden dat het publiek van Geert Wilders werd geïnstrueerd over de beruchte ‘minder Marokkanen’-actie. De toehoorders werd verteld wat hij ging vragen en wat zij moesten scanderen.

Betrokkenen melden aan De Telegraaf dat het publiek vooraf werd geïnstrueerd over de actie. De toehoorders werd verteld wat Wilders ging vragen en wat zij daarop moesten scanderen.

In scene gezet

Deze uitspraken werpen een ander licht op de verkiezingsavond. Wilders verdedigde zich door te zeggen dat hij zijn toehoorders alleen maar een vraag voorschotelde.

Die kozen vervolgens schijnbaar op spontane manier voor ‘minder Marokkanen’. Maar dit zou volgens ingewijden in scene zijn gezet.

‘Wilders had twijfels’

Wilders zou vooraf hebben getwijfeld over de actie in het café in Den Haag. Maar Martin Bosma zou erop hebben aangedrongen dat Wilders de leus zou gebruiken tijdens de verkiezingsavond.

De leus leverde Wilders een hoop problemen op. Naast politieke kritiek stapten verschillende PVV’ers uit de partij. Daarnaast hangt Wilders ook strafrechtelijke vervolging boven het hoofd.

De PVV-voorman wil niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving in de krant. ‘Ik reageer nooit op anoniem gelekte stukken, maar ik ben gelukkig niet bang aangelegd en al heel wat bagger gewend inmiddels,’ zegt hij.

Op het Vlaams Belang-slotcongres viel bij een deel van het publiek hetzelfde te horen als op de gewraakte PVV-bijeenkomst. ‘Minder! Minder!’ klonk het toen Filip Dewinter, bewonderaar van Wilders en diens anti-islamdiscours, migratie aansneed. (Elsevier/SvdL/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content