Wilders in oktober voor de rechter

09/09/10 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

Het gaat om de voortzetting van het proces tegen hem wegens het beledigen van moslims en het zaaien van haat.

Geert Wilders moet in oktober als verdachte voor de Amsterdamse rechtbank verschijnen voor de verdere behandeling van de strafzaak tegen hem. Dat melden Nederlandse media.

Het proces tegen Wilders was in januari van start gegaan. Hij wordt ervan beschuldigd met uitspraken in verschillende media en met zijn anti-Koranfilm Fitna moslims te hebben beledigd en gediscrimineerd. Ook wordt hem aangewreven haat te hebben gezaaid.

Volgens Wilders gaat het om een 'politiek proces', zo verklaarde hij meermaals in aanloop naar de rechtszaak. Hij meent dat hij als politicus wordt vervolgd voor het uiten van een mening en dat 'de waarheid' over de islam moet kunnen gezegd worden.

Uitspraak in november verwacht

De rechtbank zet het proces vanaf 4 oktober voort. Volgens zijn oproeping als verdachte zal Wilders op 6, 8, 12, 15 en 19 oktober voor de rechter moeten verschijnen. Op 2 november staat de uitspraak gepland, aldus De Volkskrant.

Wilders noemde het donderdag vreselijk dat hij de hele maand oktober voor de rechtbank staat. De verdere behandeling van de zaak komt er op een moment dat zijn partij PVV zich opmaakt om opnieuw te gaan onderhandelen met VVD en CDA over een nieuwe regering die door de partij van Wilders zou gedoogd worden.

Onze partners