Wikileaks: Straf klokkenluider Manning wordt ingekort

09/01/13 om 01:45 - Bijgewerkt om 01:45

Bradley Manning, de VS-soldaat die duizenden geheime documenten lekte aan Wkileaks, krijgt strafvermindering. Een rechter vindt dat hij het in voorarrest te zwaar heeft gehad.

Wikileaks: Straf klokkenluider Manning wordt ingekort

© Reuters

Zijn proces moet nog komen, maar als WikiLeaks-klokkenluider Bradley een gevangenisstraf krijgt, dan zal die sowieso al met 112 dagen worden ingekort. Dat heeft de militaire rechter Denise Lind aangekondigd. Aanleiding voor de vermindering is het strikte isolatieregime dat hij al moest ondergaan.

Manning kreeg dat "antizelfmoordregime" opgelegd om zeker te zijn dat hij voor de rechter zou kunnen verschijnen.

Continu toezicht

In december had Mannings advocaat David Coombs de zware omstandigheden nog aangeklaagd die de jongeman had moeten verduren in de gevangenis van Quantico, nabij Washington. Manning zat er opgesloten van 29 juli 2010 tot 20 april 2011. Gedurende die periode stond hij onder continu toezicht en werden al zijn bezittingen afgenomen, waaronder soms zelfs zijn kleren.

Dat alles gebeurde ondanks de afkeuring van medische experts en psychiaters. Het eigenlijke proces van Manning volgt nog. Vanaf 6 maart verschijnt hij voor de krijgsraad. (Belga/TV)

Onze partners