WikiLeaks: Saudische wereldwijde door olie gefinancierde operatie onthuld

17/07/15 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

Duizenden Saudische documenten gepubliceerd door WikiLeaks tonen aan hoe de oliestaat massaal investeert in het verspreiden van de soennitische islam en het ondermijnen van aartsvijand sjiitisch Iran. Ondertussen werd het verspreiden van de documenten in het land als een misdrijf bestempeld.

WikiLeaks: Saudische wereldwijde door olie gefinancierde operatie onthuld

Koning Salman bin Abdoel Aziz. © Reuters

Decennialang al investeert Saudi-Arabië miljarden dollars aan oliegeld in islamitische organisaties wereldwijd in een poging de soennitische islam die het aanhangt te verspreiden. Maar duizenden documenten uit de periode 2010 tot 2015 die door WikiLeaks werden gelekt, maken nu duidelijk dat het land naast genoemde prioriteit geobsedeerd is door het ondermijnen van aartsvijand sjiitisch Iran.

Bedreiging

Volgens The New York Times gaat het om documenten van het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken. In Afrika, Azië en Europa zouden diplomaten gevestigd zijn die de Iraanse activiteiten gedetailleerd moeten observeren. Dat terwijl overheidsagentschappen plannen beramen om de verspreiding van de sjiitische islam te beperken.

Recente initiatieven zouden onder andere het door Saudi-Arabië uitbetalen van buitenlandse predikers zijn, alsook het bouwen van moskeeën, scholen en studiecentra. Internationale vertegenwoordigers en nieuwsmedia die de plannen van het koninkrijk zouden bedreigen, worden evengoed ondermijnd. Zo werd een Iraanse televisiezender op vraag van de koning uit de ether gehaald en werd 1 miljoen dollar geschonken aan een islamitische vereniging in India. Aldus de Amerikaanse krant na een analyse van de gelekte documenten.

Pluralisme weggeveegd

'Het gaat hier over duizenden en duizenden organisaties van activisten en predikers die binnen de Saudische invloedsfeer vallen omdat ze direct of indirect door het land gefinancierd worden', verklaart Usama Hasan van de Londense Quilliam Foundation aan The New York Times.

De documenten leggen echter geen bewijs voor Saudische steun aan militaire activiteiten voor. Toch menen critici in de Amerikaanse krant dat het beleid tegen sjiieten - en het bevorderen van een strikte vorm van islam - het pluralisme binnen de moslimwereld heeft weggeveegd. Ook zou die aanpak de spanning hebben opgedreven die tot conflicten in Irak, Syrië, Jemen en elders geleid heeft.

Misdaad

De wereldwijde door olie gefinancierde operatie helpt volgens de krant tevens verklaren waarom Saudi-Arabië gealarmeerd was door het akkoord over het Iraanse kernprogramma. Het koninkrijk vreest dat Iran meer geld zal hebben om zijn militanten in conflicten te versterken als de sancties worden opgeheven.

Hoewel de Saudische overheid nooit een geheim gemaakt heeft van de internationale religieuze missie of de vete met Iran, heeft het de verspreiding van de gelekte documenten door burgers als misdaad bestempeld.

Volgens het koninkrijk zijn sommige van de documenten gefabriceerd, maar vele bevatten toch correcte namen en telefoonnummers, aldus The New York Times. Een aantal individuen en verenigingen die in de documenten genoemd worden, verifieerden de inhoud ervan toen ze erover door de krant benaderd werden. (WB)

Lees meer over:

Onze partners