Wikileaks publiceert eerste van 2 miljoen e-mails van Syrische functionarissen

05/07/12 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

De klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft een eerste lading van ruim twee miljoen e-mails van Syrische functionarissen online gezet. Het Italiaanse bedrijf Selex krijgt als eerste een koude douche.

Wikileaks publiceert eerste van 2 miljoen e-mails van Syrische functionarissen

© Reuters

De klokkenluiderswebsite WikiLeaks kondigde eerder aan ruim twee miljoen e-mails van Syrische politiek verantwoordelijken en functionarissen te publiceren. Een eerste lading staat ondertussen op het internet. Een Italiaans bedrijf, Selex, wordt in verlegenheid gebracht.

Technologie voor Syrische politie
De publiek gemaakte correspondentie vertrok vanuit de Italiaanse firma Selex. "De e-mails tonen aan dat Selex Tetra-technologie verkocht aan de Syrische regering", zegt een woordvoerster van Wikileaks aan The Guardian. "De ordediensten gebruiken die technologie om op een beveiligde manier te communiceren." De briefwisseling toont bovendien aan dat ook dit jaar nog Selex productbijstand gaf aan de Syrische regering.

In een e-mail van februari dit jaar, kondigde Selex bijvoorbeeld nog aan dat het ingenieurs naar Damascus zou sturen om extra materiaal te leveren en politieagenten op te leiden om hun technologie te gebruiken. "Gelieve al het nodige te doen, zodat we alles met succes kunnen afhandelen", klonk het.

In een e-mail van oktober vorig jaar, signaleerde de Syrische regering een probleem met een levering. Het Italiaanse bedrijf Selex legde het probleem uit en wees naar de Verenigde Staten die geen materiaal wilden leveren dat bedoeld is voor Syrië. "Door die druk van de VS, zullen we dus een andere leverancier (niet de VS) moeten zoeken", zei een Selex-werknemer.

Er gaat heel wat geld rond tussen het Italiaanse bedrijf en Syrië. In een mail van mei 2011 is er sprake van een bedrag van om en bij de 9 miljoen euro voor "uitbreidingswerken".

'Beschamend' materiaal voor Syrische regering én tegenstanders
"WikiLeaks is begonnen met de publicatie van de dossiers over Syrië: meer dan twee miljoen e-mails van Syrische politieke functionarissen, ministeries en bedrijven van augustus 2006 tot maart 2012", verklaarde een woordvoerster van de website, Sarah Harrison, tijdens een persconferentie in Londen. Het materiaal zou zowel voor Syrië als voor diens tegenstanders "beschamend" zijn.

Wikileaks: 'Het ene zeggen en het andere doen' "Het materiaal is niet bedoeld om de ene of de andere groep te bekritiseren, maar het helpt ons hun belangen, daden en gedachten te begrijpen", aldus WikiLeaks-stichter Julian Assange in een mededeling, die verspreid werd vanop de ambassade van Ecuador in Londen.

De e-mails zouden de interne werking van de Syrische regering en economie verduidelijken, maar ook "hoe het Westen en westerse bedrijven het ene zeggen en het andere doen", aldus Wikileaks.

Materiaal van 6 jaar
De documenten dateren van augustus 2006 tot maart 2012 en worden de komende twee maanden gepubliceerd in samenwerking met enkele mediabedrijven, zoals het persbureau Associated Press, het Duitse ARD-televisienetwerk, het Italiaanse L'Espresso en het Spaanse Publico.es. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners