Wikileaks: Krijgt Julian Assange asiel in Ecuador?

14/08/12 om 23:33 - Bijgewerkt om 23:33

Er is verwarring over het lot van Wikileaks-oprichter Julian Assagne. De Britse krant The Guardian claimt dat hij asiel krijgt in Ecuador. De president van dat land zegt van niks te weten.

Wikileaks: Krijgt Julian Assange asiel in Ecuador?

© Reuters

President Rafael Correa heeft beslist om WikiLeaks-oprichter Julian Assange politiek asiel te verlenen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag op zijn website. Volgens de president gaat het om een vals gerucht en is er nog geen beslissing genomen.

De krant haalt een anonieme bron aan, "een verantwoordelijke in Quito, de hoofdstad van Ecuador, die op de hoogte is van de regeringsbesprekingen".

Uitlevering

Assange verblijft sinds twee maanden in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, om te ontsnappen aan uitlevering aan Zweden. De 41-jarige Australiër wordt door het Zweedse gerecht beschuldigd van verkrachting en seksueel geweld.

Met zijn asielaanvraag wil Assange vooral vermijden dat hij in een tweede fase aan de Verenigde Staten zou worden uitgeleverd. Daar zou hij vervolgd kunnen worden voor hoogverraad of heulen met de vijand, nadat hij via de klokkenluiderswebsite WikiLeaks 250.000 geheime overheidsdocumenten had verspreid.

Vast in de ambassade
President Correa liet eerder verstaan dat hij deze week een beslissing zou nemen over de asielaanvraag. Zo zou hij woensdag overleggen met Ecuadoraanse diplomaten die in Londen werken.

Zelfs indien Assange asiel zou krijgen in Ecuador, is het niet zeker dat de Britse autoriteiten hem toestaan om het land te verlaten. In dat geval is een jarenlang verblijf in de Ecuadoraanse ambassade in Londen niet uitgesloten. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners