'WikiLeaks heeft diplomatie al veranderd'

09/12/10 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:50

WikiLeaks heeft volgens NAVO-secretaris-generaal Rasmussen de diplomatieke zeden nu al veranderd.

WikiLeaks heeft nu al de diplomatieke zeden veranderd. Dat zegt secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO. Diplomaten en politieke leiders zijn nu al voorzichtiger in vertrouwelijke gesprekken, aldus Rasmussen in een gesprek met de VRT.

De klokkenluiderswebsite heeft de internationale diplomatie veranderd, maar ook geschaad, aldus Rasmussen. Hij keurt het openbaar maken van vertrouwelijke diplomatieke nota's af en denkt dat de beveiliging van computernetwerken in de toekomst een prioriteit wordt.

Volgens Rasmussen heeft WikiLeaks nu al de diplomatieke zeden veranderd. 'Iedereen beseft nu hoe belangrijk het is om zorgvuldig te zijn met de manier waarop je met een gesprekspartner communiceert. In dat opzicht heeft WikiLeaks al een negatieve invloed op de diplomatie gehad'.

Volgens de secretaris-generaal toont WikiLeaks ook de kwetsbaarheid aan van regeringen en samenlevingen voor cyberaanvallen, aanvallen tegen computernetwerken. De NAVO wil voortaan ook cyberaanvallen kunnen afweren. Want ook dat is een veiligheidsprobleem, zo zegt Rasmussen.

Onze partners