WikiLeaks: Een blik op de Amerikaanse diplomatie

© Reuters

Uit de duizenden gelekte Amerikaanse geheime documenten door klokkenluiderssite WikiLeaks blijkt dat de VS een erg kritische houding tegenover de rest van de wereld hebben.

Zo wordt de Russische premier Vladimir Poetin spottend “alpha dog” genoemd in een van de telegrammen. De Russische president Dmitri Medvedev wordt dan weer beschreven als “bleek en onzeker” en gezien als Robin tegenover Poetin als Batman.

Ook de Afghaanse president Hamid Karzai wordt als een “zwakke persoonlijkheid” beschouwd, die gedreven wordt door “paranoia” en “samenzweringstheorieën”.

De opmerkingen over de Keniaanse leiders klinken neerbuigend.

“Wilde feestjes”

Wat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi betreft, wordt verwezen naar zijn “wilde feestjes” wat hem “vermoeid” maakt. Ook wordt hij beschreven als “te zeer verwikkeld met bepaalde leiders, zoals Vladimir Poetin.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is “elegant en charmant”, maar “houdt nooit zijn beloftes”. En de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is “als Hitler”.

“Vermijdt risico’s, niet erg creatief”, zo luidt het in een beoordeling van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Britse premier David Cameron en zijn minister van Financiën George Osborne werden door gouverneur Mervyn Ling van de Bank of England een “gebrek aan diepgang” verweten.

Hoe Zuid-Afrika en de VS denken over de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, is ook een nieuwtje: “Een oude gek”.

Veroordeeld
De publicatie van de documenten werd onmiddellijk veroordeeld door het Witte Huis, dat laat weten dat door de publicatie talloze levens in gevaar zijn gebracht.

Het Pentagon verklaarde dat WikiLeaks de documenten “illegaal” verkregen heeft en dat er ondertussen maatregelen genomen zijn om soortgelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content