Wikileaks: Ecuador veroordeelt Britse plannen voor inval

18/08/12 om 05:23 - Bijgewerkt om 05:23

Het parlement van Ecuador heeft het Britse dreigement veroordeeld om de Ecuadoraanse ambassade in Londen binnen te vallen. De Britten willen daar Wikileaks-oprichter Julian Assange arresteren.

Wikileaks: Ecuador veroordeelt Britse plannen voor inval

© Reuters

Het Britse plan is een "aanval op de nationale soevereiniteit" en een schending van het internationaal recht, zo luidt het in een verklaring die vrijdag door 73 van de 80 parlementsleden werd goedgekeurd.

Asiel
Ecuador verleende donderdag asiel aan Julian Assange, die sinds twee maanden in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen verblijft. De Britten dreigden daarop, op grond van een wet uit 1987, om de ambassade binnen te dringen om Assange te arresteren en uit te leveren aan Zweden.

De 41-jarige Australiër wordt door het Zweedse gerecht beschuldigd van verkrachting en seksueel geweld. Hij vreest dat hij van daaruit verder uitgeleverd zou worden aan de VS, waar hij terecht moet staan voor het lekken van duizenden geheime diplomatieke kabels.

Spoedzitting Amerikaanse landen

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft voor volgende week een spoedzitting met de ministers van Buitenlandse Zaken gepland, om te overleggen over de betrekkingen tussen Ecuador en Groot-Brittannië.

De permanente raad van de OAS stemde daar op verzoek van Ecuador mee in. Enkel de VS, Canada en Trinidad and Tobago stemden tegen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners