Wikileaks: Bradley Manning pleit schuldig, maar niet helemaal

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning pleit schuldig aan het lekken van duizenden geheime documenten Wikileaks. Hij vindt echter niet dat hij daarmee de vijanden van de VS geholpen heeft.

Bradley, die ondertussen meer dan duizend dagen in de cel zit, werd in 2010 gearresteerd voor het lekken van duizenden militaire documenten, diplomatieke boodschappen en video’s van Amerikaanse operaties in Irak en Afghanistan. Dat was het grootste lek van geheime documenten ooit in ne VS.

Een militaire echter heeft nu Mannings aanbod geaccepteerd om schuldig te pleiten aan tien van de 22 beschuldigingen tegen hem. Manning riskeert daarmee een maximumstraf van twintig jaar cel.

Publiek debat

Manning sprak een uur lang voor de krijgsraad. Hij zei dat hij de documenten gelekt had, omdat hij een maatschappelijk debat wilde uitlokken.

“Ik geloofde dat er, als het publiek – vooral het Amerikaanse publiek – toegang zou hebben tot de informatie, een debat zou ontstaan over ons buitenlands beleid met betrekking tot Irak en Afghanistan”, citeren diverse Amerikaanse media hem.

Manning pleitte onschuldig aan de twaalf overige aanklachten. Daaronder: het helpen van de vijand en overtredingen van de Amerikaanse spionagewet. Hij beweerde dat hij voorzichtig afgewogen had welke documenten de nationale veiligheid van de VS in gevaar zouden brengen.

De aanklager van het leger wil Manning echter nog steeds vervolgen voor die twaalf aanklachten. Dat kan de 25-jarige soldaat een levenslang celstraf opleveren.

Onder de computerbestanden die hij aan Wikileaks doorspeelde, waren videobeelden van Amerikaanse luchtaanvallen in Irak en Afghanistan die burgerslachtoffers gemaakt hadden.

Kranten niet geïnteresseerd

Manning zei dat hij eerst geprobeerd had om de documenten aan te bieden aan de kranten The Washington Post en The New York Times, maar dat die niet geïnteresseerd waren. Vervolgens wilde hij ze zelf gaan afgeven aan de website Politico, maar een sneeuwstorm in Washington stak daar een stokje voor.

Uiteindelijk speelde hij de informatie door aan Wikileaks. Via een chatroom raakte hij bevriend met Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderwebsite, die zelf al maanden ondergedoken leeft in de ambassade van Ecuador in Londen.

“Niemand binnen de Wikileaks-organisatie heeft me onder druk gezet om meer informatie door te spelen”, zei Manning. “Ik neem de volledige verantwoordelijkheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content