Wikileaks: Bradley Manning gevangen in 'illegale' omstandigheden

19/07/12 om 23:13 - Bijgewerkt om 23:13

De advocaat van VS-soldaat Bradley Manning, die ervan verdacht wordt dat hij lekte aan Wikileaks, zegt dat zijn cliënt in onmenselijke omstandigheden wordt vastgehouden.

Wikileaks: Bradley Manning gevangen in 'illegale' omstandigheden

© Reuters

Bradley Manning, verdacht van het lekken van duizenden geheime Amerikaanse legerdocumenten via Wikileaks, heeft zijn gevangenschap de voorbije maanden in zeer ernstige en zelfs "onwettelijke" omstandigheden moeten doorbrengen. Dat zegt zijn advocaat, David Coombs.

Maximaal toezicht

Manning moet in september voor de krijgsraad verschijnen. De 24-jarige Manning was onder maximaal toezicht geplaatst na een "rechtstreeks bevel" van een officier. Nochtans hadden psychiaters geen risico op zelfmoord gevonden, aldus zijn advocaat.

Van juli 2010 tot april 2011 bracht Manning ook negen maanden door in isolement, waarop eerder al kritiek kwam van mensenrechtengroepen.

Na de nodige psychiatrische onderzoeken werd hij nadien wel overgeplaatst naar een minder strenge gevangenis in Kansas.

VN-rapporteur

Op vraag van de verdediging zal de directeur van die gevangenis volgende maand komen getuigen voor de krijgsraad. De rechter stemde echter niet in met de vraag om ook de speciale VN-rapporteur voor foltering te laten opdraven. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners