Wie wordt geviseerd in Libië: IS of overheid Tripoli?

Libiërs vieren de vierde verjaardag van de revolutie tegen Moammar Kadhafi in Tripoli. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

‘IS vormt een risico in Libië’, stelt Italië in een oproep tot een andere aanpak door de internationale gemeenschap. Ook Egyptisch president Abdel Fattah al-Sisi pleit voor actie in het Noord-Afrikaanse land. Alleen zijn er twijfels over het doel: verdrijven van IS of omverwerpen van de overheid in Tripoli?

Enkele uren nadat een aan Islamitische Staat (IS) gelieerde groep in Libië een video publiceerde waarin 21 Egyptische koptische christenen onthoofd werden, startte president Abdel Fattah al-Sisi luchtaanvallen. Daarna riep Sisi op tot een resolutie van de Verenigde Naties die een internationale militaire interventie in Libië moet mogelijk maken.

‘Alliantie IS en lokale milities’

Ook Italië waarschuwt nu voor het gevaar van IS in het Noord-Afrikaanse land. Het zou namelijk de veiligheid van Europa in gevaar brengen en de stabiliteit van naburige staten aan het wankelen brengen, zo bericht Agence France-Presse. Een mogelijke verwijzing naar Tunesië, het geboorteland van de Arabische Lente dat een democratische transitie realiseert.

In het Parlement stelde Italiaans buitenlandminister Paolo Gentiloni dat er een ‘evident risico’ is, dat IS-strijders in Libië een alliantie gaan vormen met lokale milities en criminele bendes.

Libië is momenteel namelijk verdeeld tussen twee rivaliserende overheden en parlementen. In de hoofdstad Tripoli is een regering gevestigd die samenwerkt met islamistische strijdkrachten. Volgens Sisi, zo schrijft Al Jazeera, tolereert die beweging de IS-aanhangers in het land. De tweede, anti-islamistische overheid bevindt zich in de oostelijke stad Tobruk. Die wordt gesteund door Egypte en enkele westerse staten.

‘Geen kruistochten’

‘Het risico van een samenwerking tussen lokale groepen en Da’ash (de Arabische benaming voor IS) is een situatie dat met maximale aandacht moet worden gecontroleerd’, vertelde Gentiloni volgens AFP. Daarop riep de minister op tot een ‘andere aanpak’ van de internationale gemeenschap om de stabiliteit in Libië te herstellen. En ‘de tijd dringt’, voegde hij eraan toe.

Toch wilde Gentiloni verduidelijken dat de oplossing voor het Libische probleem van politieke aard is, niet van militaire. ‘Stellen dat we in de frontlinie zitten, betekent niet dat we kruistochten aankondigen’, besloot hij volgens het persagentschap.

Niet tegen IS, maar voor Tobruk

Daar staan de uitspraken van Sisi in een interview met de Franse radiozender Europe 1 dus haaks op. Zo ook de onmiddellijke luchtaanvallen, die de president echter ‘een soort zelfverdediging’ noemde. ‘We zullen niet toelaten dat ze de hoofden van onze zonen afhakken’, luidde het volgens Al Jazeera.

Op de nieuwssite menen analisten dat de escalerende retoriek van de Egyptische president het delicate vredesproces in Libië kan bemoeilijken en het land zelfs weer in een burgeroorlog kan storten. De oproep van Sisi voor een coalitie tegen ’terroristische milities’ kwam dan ook op de vierde verjaardag van de Libische opstand – gesteund door de NAVO – tegen dictator Moammar Kadhafi die in 2011 gedood werd.

Bovendien geloven de analisten volgens Al Jazeera niet dat Sisi echt een antiterreuroperatie tegen IS in Libië in gedachten heeft. Zij zien in de interventie veeleer een poging om via het anti-IS-sentiment steun voor de militairen in Tobruk te vinden. Die worden geleid door generaal Khalifa Haftar en het Libische Nationale Leger. Sisi werd volgens de nieuwssite al langer beschuldigd van verdoken steun aan de troepen, nu wordt geloofd dat hij ze wil versterken tot een troepenmacht die de alliantie in Tripoli omver kan werpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content