‘Wie Rwanda wil destabiliseren, kan op klaarlichte dag neergeschoten worden’ (Paul Kagame)

Paul Kagame © Reuters

Nadat de VS zijn diepe bezorgdheid had geuit over de verdwijning van tientallen Rwandese burgers, meldt president Paul Kagame dat hij doorgaat met het arresteren van verdachten en ze indien nodig ‘zelfs ter plaatse zal doodschieten’.

De Rwandese president Paul Kagame heeft gezegd dat zijn land voortgaat met het arresteren en “zelfs ter plaatse neerschieten” van figuren die de “nationale veiligheid” van het land in gevaar willen brengen. Dat zei hij in een toespraak in het noordwesten van het land, een dag nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn “diepe zorgen” had laten blijken over “de arrestaties en verdwijningen van tientallen Rwandese burgers, de afgelopen twee maanden”. Dat meldt de Keniaanse krant The EastAfrican op haar website.

Granaten naar onschuldige burgers

“Voor zij die over verdwijningen spreken… we gaan voort met het oppakken van verdachten en indien mogelijk op klaarlichte dag degenen neerschieten die van plan zijn ons land te destabiliseren”, zei Kagame. “Wie problemen heeft met de regering, moet naar mij komen, in plaats van granaten te gooien naar onschuldige burgers en baby’s.”

De afgelopen maanden hebben de Rwandese veiligheidsdiensten in het noordwesten van het land tientallen mensen opgepakt die ervan verdacht worden banden te hebben met de Democratische Strijders voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR). Die in Congo opgerichte rebellengroepering wordt gelinkt met het Hutu-aandeel in de genocide van 1994.

Eerder liet Rwandees minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo in een reactie weten dat de regering een “veiligheidsprobleem” in het noorden van het land probeert in te dijken. De FDLR en aanverwante groeperingen zouden daar geïnfiltreerd zijn en strijders gerekruteerd hebben. “Een gerechtelijk proces komt eraan.”

Bedreigingen aan journalisten

In een persbericht toonde bondgenoot de Verenigde Staten zich ongerust omdat de Rwandese autoriteiten personen tot twee maanden lang “incommunicado” gehouden hebben voor ze voor het gerecht gebracht werden. Volgens de VS zitten nog altijd verschillende Rwandezen opgesloten.

Daarnaast zeiden ze ook bezorgd te zijn over bedreigingen aan journalisten. Eerder deze week kwam het, eveneens over die opsluitingen en verdwijningen, ook al tot een conflict tussen het Tutsi-regime in Kigali en de Amerikaanse mensenrechtengroepering Human Rights Watch (HRW). (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content