Wie is Paul Ryan?

11/08/12 om 18:24 - Bijgewerkt om 18:24

Ryan wordt omschreven als "numbers man", de man die kan goochelen met begrotingscijfers. Verwacht wordt dat hij dit thema ten volle zal uitspelen in de verkiezingscampagne.

Wie is Paul Ryan?

© Reuters

Paul Ryan, officieel kandidaat voor het vicepresidentschap onder Mitt Romney, is een veteraan in de Amerikaanse politiek. De man is al veertien jaar actief op Capitol Hill en één van de rijzende sterren binnen de Republikeinse partij. Op 28 jaar maakte hij zijn intrede in het federale parlement als afgevaardigde voor Wisconsin, waarmee hij de op één na jongste volksvertegenwoordiger is.

Ryan wordt ook wel omschreven als "numbers man", de man die kan goochelen met begrotingscijfers. Verwacht wordt dat hij dit thema ten volle zal uitspelen in de verkiezingscampagne.

Sinds 2007 maakt hij deel uit van de Begrotingscommissie van het Congres, waar hij al jaren een van de grootste voorvechters is van strenge besparingen. In 2011 kreeg hij het voorzitterschap van deze Commissie. Ryan verwierf bekendheid met zijn controversieel begrotingsvoorstel "Path to Prosperity" (pad naar welvaart), dat als alternatief gepresenteerd wordt voor de begroting van Obama in 2011 en 2012.

Snoeien in pensioenen, gezondheidszorg en voedselhulp

In zijn voorstel moet de Amerikaanse regering het volgende decennium maar liefst 261 miljard dollar besparen, onder meer door te snoeien in pensioenen, gezondheidszorg en voedselhulp. De belastingen zouden in zijn voorstel wel worden verlaagd, met bijvoorbeeld een halvering van de vennootschapsbelasting. Ryan gelooft dat dit banen zal creëren, waardoor dus ook de arme Amerikanen zouden geholpen worden.

Ryan is een praktiserend katholiek. De afgelopen jaren schaarde hij zich steeds achter de conservatieve standpunten van zijn partij. Hij stemde tegen het homohuwelijk en adoptie door homoseksuelen, en verzette zich tegen soepeler abortusregels. De man is ook voorstander van het vrije wapenbezit en aanhanger van een strikt migratiebeleid.

Ryan stemde voor de bouw van een hek aan de Amerikaanse grens met Mexico.

In het verleden gaf hij toe sterk beïnvloed te zijn door het werk van schrijfster Ayn Rand, die individualisme boven altruïsme predikt.
Hij zet zijn personeel aan haar boeken te lezen.

Ryan werd geboren op 29 januari 1970 in Janesville (Wisconsin), waar hij nog altijd woont. Hij is getrouwd met zakenadvocate Janna Little en samen hebben ze drie kinderen (Elizabeth Anne, Charles Wilson en Samuel Lowery). Zijn vader stierf toen Paul zestien jaar was, wat hem naar eigen zeggen gesterkt heeft in zijn aanhang naar zelfstandigheid.

Te veel koffie

Eén van zijn hobby's is "catfishing", het vangen van vis met blote handen. Eén van zijn minpunten is "het drinken van te veel koffie".

De kandidatuur van Ryan zou vooral de hardliners binnen de Republikeinen moeten aantrekken, menen analisten. Met zijn charismatisch en jonge imago, vult hij ook een leemte van Romney aan. Maar door te veel de nadruk te leggen op het economische en financiële, dreigt de campagne van de Republikeinen andere thema's te verwaarlozen. (Belga/TE)

Onze partners