Wie is Chris Murphy, de man die 15 uur sprak om de Amerikaanse wapenwetten te verstrengen?

16/06/16 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:37

Christopher 'Chris' Murphy sprak 15 uren aan één stuk in de Amerikaanse Senaat om zeker te zijn dat de Republikeinen bereid zouden zijn om de wapenwetten te verstrengen. 'Ik weet hoe hard het is om in de ogen te kijken van de families van die kleine jongens en meisjes die vermoord werden.'

Wie is Chris Murphy, de man die 15 uur sprak om de Amerikaanse wapenwetten te verstrengen?

Amerikaans senator Chris Murphy © NBC

De Democraat Christopher 'Chris' Murphy heeft na de terreurdaad van Orlando met een extreem lange redevoering in de Amerikaanse Senaat nadrukkelijk gepleit voor een strengere wapenwetgeving. Hij is woedend omdat het Congres er niet in slaagt een antwoord te vinden op dergelijke bloedbaden, zei hij tijdens een bijna 15 uur durende toespraak in de nacht van woensdag op donderdag. Zijn stunt - waarmee hij in de top 10 van langste filibusterrondes van de VS komt - was niet zonder resultaat: de Republikeinen stemmen ermee in om over twee aspecten van de wapenwetten te stemmen.

Chris Murphy is senator uit Connecticut. Kort na zijn ambtsaanvaarding in 2012 had een 20-jarige dolle schutter in een basisschool in Sandy Hook in zijn staat 20 kinderen, zes leerkrachten en zijn eigen moeder gedood.

Murphy zei na afloop van het debat in de Senaat tevreden te zijn dat hij een stemming heeft kunnen verzekeren. 'We stonden 15 uur geleden niet op dit punt.' Hij had bij het begin van zijn toepsraak gezegd dat hij zou spreken tot 'er een signaal was dat we ergens zouden kunnen samenkomen'.

De twee zaken waarover nu gestemd zal worden zijn enerzijds een controle van personen die online of op beurzen een wapen willen aanschaffen en anderzijds de kwestie of iemand die op de terreurlijst staat al of niet een wapen mag kopen. Onder meer de National Rifle Association (NRA), voorvechter van de machtige wapenlobby, en Republikeinen waren daar eerder tegen. De NRA liet via Twitter echter weten dat het voor hen duidelijk is: 'Geen wapens voor terroristen. Punt'.

Donald Trump, de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat, schaart zich achter de Democraten over dit heikele thema. Hij wil met de bonzen van NRA - die hem steunen - praten.

Murphy sprak in zijn 14 uren en 50 minuten durende speech (op een vraag van een collega hoe het met hem ging, zei hij dat herstellen van een rugoperatie hem hard heeft gemaakt) emotionele taal. 'Ik weet hoe hard het is om in de ogen te kijken van de families van die kleine jongens en meisjes die vermoord werden in Sandy Hook. Nu, bijna vier jaar later, moeten we hen vertellen dat we bijna niets hebben gedaan om dergelijke zaken te voorkomen en te beletten dat zoiets ook andere families kan overkomen.'

'Ik heb er genoeg van, ik heb er genoeg van dat onschuldigen steeds weer afgeslacht worden, en ik heb er genoeg van dat dit parlement er niets aan doet.'

Chris Murphy heeft Ierse en Poolse roots en staat bekend als een progressieve Democraat. Hij heeft veel energie gestoken in de hervorming van de Amerikaanse hervorming, sprak zich uit voor de sluiting van het strafkamp op Guantanamo Bay (maar stemde ook voor een verlenging van de controversiële Patriot Act) en werkte mee aan een ethische code waaraan klachten rond parlementsleden kunnen worden afgetoetst.

Al in zijn eerste maand als Senator (hij zetelt sinds januari 2013) bekritiseerde hij de NRA en Apple, die laatste wegens een gewelddadig videospel dat geschikt werd geacht voor jonge kinderen.

Tegen steun aan Saudi-Arabië

Als lid van de senaatscommissie Buitenlandse Zaken heeft Murphy zich als een van de eersten gekant tegen Amerikaanse steun aan Saudi-Arabië in hun conflict met Yemen. Hij wil dat de VS haar steun intrekt en geen wapens meer levert tot (onder andere) Saudi-Arabië stopt met de wereldwijde verspreiding van het wahabisme, een conservatieve strekking van de islam.

In 2007 kwam Murphy in opspraak omdat hij verschillende aflossingen van zijn lening niet zou betaald hebben. Een lening overigens bij een bank waarvoor hij zelf had gewerkt. Dat kwam hem op beschuldigingen te staan als zou hij een speciale behandeling gekregen hebben. Murphy verontschuldigde zich voor de perikelen, maar ontkende malversaties. 'Ik heb fouten gemaakt en heb ze opgelost. Maar iedereen die zich hierin verdiept, ziet dat de beschuldigingen vals zijn.'

'Er is geen moed nodig om hier te staan'

Murphy sloot zijn filibuster-marathon af met het verhaal van lerares Anne Marie Murphy en Dylan Hockley (zie openingsfoto). Zij stierf terwijl ze haar 6-jarige leerling wilde beschermen. Anne Marie Murphy en Dylan Hockley werden na de slachtpartij arm in arm gevonden.

'Er is geen moed voor nodig om hier in de Senaat te staan en twee, zes of 14 uur te praten. Er is geen moed voor nodig om het tegen de wapenlobby op te nemen als 90 procent van je kiesdistrict voor strengere wapenwetten is. Waar je wel moed voor nodig hebt, is een schutter in de ogen te kijken, de dood te aanvaarden en je armen rond een jongentje te slaan in plaats van weg te lopen. En dat gewoon om die zesjarige een heel klein beetje minder angstig te maken. Als Anne Marie Murphy dat kon, vraag dan wat jij kan doen zodat Orlando of Sandy Hook nooit ofte nooit nog moeten gebeuren.'

Onze partners