‘Wie denkt dat luchtaanvallen crisis in Syrië oplossen, dwaalt’

Wouter De Vriendt (Groen) © BELGA

Groen pleit voor een politieke en humanitaire oplossing in Syrië. ‘Alleen militair ingrijpen is wat de internationale gemeenschap al meer dan tien jaar doet en het heeft de regio niet stabieler gemaakt, en ons land niet veiliger.’

De partijen Groen en Ecolo reageren verbaasd op de beslissing van de federale regering om F-16’s in te zetten in Syrië. “We moeten IS inderdaad fel bestrijden, maar wie denkt dat luchtaanvallen deze crisis zullen oplossen dwaalt. De 40.000 bommen op Syrië en Irak sinds 2014 hebben IS nog niet op de knieën gekregen”, zo stelt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt.

“Alleen militair ingrijpen is wat de internationale gemeenschap al meer dan tien jaar doet en het heeft de regio niet stabieler gemaakt, en ons land niet veiliger”, beklemtoont de politicus.

Russische luchtaanval in Syrië
Russische luchtaanval in Syrië© Reuters

De Vriendt pleit ervoor in te zetten op politieke en humanitaire ondersteuning. “Vrede, economisch herstel, politieke stabiliteit: dat moet de inzet van België zijn en dat doe je niet door een eenzijdig militair ingrijpen”, zo klinkt het. “België kan voortrekker zijn van de bescherming van de Syrische bevolking, door het creëren van humanitaire corridors op het terrein, en het organiseren van voedseldroppings”.

Geen parlementair debat

Ook de “eenzijdige manier” manier waarop de regering besliste om F-16’s in te zetten in Syrië noemt De Vriendt “ondermaats”. “Men beslist om te gaan bombarderen zonder VN-mandaat en zonder parlementair debat. Het is nog steeds het parlement dat de definitieve beslissing neemt.”

Tot slot wijst De Vriendt ook op de link tussen het Syrische conflict en de vluchtelingencrisis. “Het is deze oorlog die de vluchtelingencrisis op gang heeft gebracht. Enkel door perspectief te bieden in het land van herkomst kunnen we naar een duurzame oplossing gaan. En dat perspectief creëer je niet met bombardementen”.

SP.A: ‘Syrië is wespennest’

Ook de oppositiepartijen SP.A en PVDA zijn niet te spreken over de regeringsbeslissing. “Dat IS moet worden aangepakt, is evident. Dat bommen daarvoor de wonderoplossing zijn, is dat minder. Syrië is een wespennest waar verschillende politieke en militaire belangen elkaar kruisen”, stelt SP.A-kamerlid Dirk Van der Maelen. “Niemand lijkt vandaag te weten wat te doen wanneer straks de rook is verdwenen. Dat dat nefast kan zijn, blijkt uit onze avonturen in Libië en Irak. Uit het verleden dient men lessen te trekken.” De partij klaagt ook aan dat er geen parlementair debat aan de regeringsbeslissing vooraf is gegaan.

PVDA: ‘Gewedspiraal wordt verder aangevuurd’

PVDA is al evenmin te spreken over de uitbreiding van de Belgische missie. Volgens de partij tonen de aanslagen in Brussel aan dat tussenkomen in Syrië een zeer slecht idee is. “Zonder mandaat van de Verenigde Naties, tegen het internationaal recht, zonder zelfs een parlementair debat in ons land besliste het kernkabinet vanmorgen om te bombarderen in Syrië. En dat op vraag van de VS. Zo wordt de geweldspiraal verder aangevuurd”, zegt partijvoorzitter Peter Mertens.

11.11.11: ‘Er zijn alternatieven

Ook 11.11.11 betreurt deze beslissing. “Een Belgische deelname aan luchtaanvallen heeft momenteel weinig zin, en leidt de aandacht af van belangrijkere prioriteiten in het Belgische Syriëbeleid.”

De organisatie vraagt zich ook af wat de Belgen in Syrië gaan doen. “Britse bommenwerpers keren al weken onverrichter zake terug. De Nederlandse F16’s staan grotendeels stil. Onze deelname is dus vooral symbolisch.” 11.11.11 vraagt een constructievere aanpak om IS duurzaam te verslaan.

Volgens 11.11.11 zijn er wel alternatieven. ‘Zo kan België steun geven aan een onderzoek naar de eventuele ontplooiing van VN-blauwhelmen, airdrops van voedsel en medicijnen boven belegerde gebieden financieren en kan ze de steun aan lokale reddingsorganisaties opvoeren.’

Daarnaast zijn er in Syrië nog steeds meer dan 800 middenveldorganisaties actief. ‘Samen met lokale besturen vormen ze eilandjes van stabiliteit die een dam op kunnen werpen tegen IS. Deze structuren steunen, zou zinvol zijn.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content