WHO waarschuwt voor ‘internationale zorgwekkende bedreiging’ Ebola

Ebola © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Ebola-uitbraak in West-Afrika is een ‘internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid’, zo zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bijna 1.000 mensen overleden ondertussen aan de ziekte.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties gelooft dat de mogelijke gevolgen van een verdere internationale verspreiding van de uitbraak ‘uitzonderlijk ernstig’ zijn, gezien de virulentie van het virus. In vier West-Afrikaanse landen heeft de ziekte al aan bijna 1.000 mensen het leven gekost.

Wereldwijd voorschriften opleggen

‘Er is een gecoördineerde internationale reactie nodig om de internationale verspreiding van Ebola te stoppen en terug te draaien’, zei de WHO in een statement na een tweedaagse vergadering over de epidemie.

Een internationale noodtoestand zal het niveau van waakzaamheid rond de verspreiding van het virus verhogen. De organisatie kan nu wereldwijd voorschriften opleggen om de epidemie terug te dringen.

‘Dit is geen mysterieuze ziekte. Het is een besmettelijke ziekte die ingeperkt kan worden’, citeert persagentschap Reuters Keiji Fukuda van de WHO. ‘Het is geen virus dat zich via de lucht verspreidt.’

Geen algemeen reis- of handelsverbod

Volgens de VN-organisatie is de huidige uitbraak de ernstigste sinds Ebola 40 jaar geleden voor het eerst bij de mens werd ontdekt.

De organisatie voegde er wel aan toe dat, hoewel de landen die door de ziekte getroffen zijn – Guinea, Liberia, Nigeria en Sierra Leone – een nationale noodtoestand moeten uitroepen, er geen algemeen handels- of reisverbod nodig is op internationaal niveau.

De uitbraak in West-Afrika zou te wijten zijn aan de zwakte van de getroffen landen waar gezondheidssystemen fragiel zijn en een gebrek hebben aan menselijke, financiële en materiële bronnen.

Ook het feit dat de getroffen regio geen ervaring had met Ebola-uitbraken, maakt het moeilijk. Vele gemeenschappen hebben een verkeerd beeld van de ziekte, vooral over de manier waarop die wordt overgezet.

Experimentele medicatie

Hoewel de meeste gevallen voorkomen in een afgelegen gebied aan de grens van Guinea met Sierra Leone en Liberia, ontstond er meer paniek over Ebola toen een Amerikaanse staatsburger in Nigeria overleed aan de ziekte waarmee hij in Liberia besmet was geraakt.

Andere getroffen Amerikaanse hulpverleners die in Liberia besmet raakten, kregen experimentele medicijnen toegediend. Ebola-experts dringen er nu bij de WHO op aan om zulke medicatie voor Afrikanen beschikbaar te maken. De VN-organisatie heeft medische experts gevraagd om de optie te bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content