WHO verklaart Guinee ebolavrij

29/12/15 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:01

Het West-Afrikaanse Guinee is ebolavrij verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), twee jaar na het begin van de epidemie in het land.

WHO verklaart Guinee ebolavrij

Ebola-screening © Reuters

De ziekte doodde er meer dan 2.500 mensen en in Sierra Leone en Liberia nog eens ruim 9.000. Dat laatste land werd vorige maand ebolavrij verklaard. Voor Liberia gebeurde dat in mei en september, maar sinds september zijn er twee nieuwe gevallen opgedoken. De regering zal woensdag, samen met vertegenwoordigers van de donorlanden en ngo's, een officiële ceremonie houden.

Dinsdag werd de beslissing met gemengde gevoelens onthaald door de bevolking in hoofdstad Conakry, vanwege het hoge aantal doden en de schade die de ziekte aanrichtte aan de economie en de gezondheids- en onderwijssector van het land. Zo verloren, volgens de VN, meer dan 6.000 kinderen een of beide ouders aan de epidemie. Meer dan 100 gezondheidswerkers kwamen om in de strijd tegen ebola.

Een land wordt beschouwd als ebolavrij zodra twee incubatieperiodes van 21 dagen zijn gepasseerd sinds het laatste geval een tweede keer negatief getest heeft. Verwacht wordt dat Liberia in januari ebolavrij verklaard zal worden.

Minister van Ontwikkelinssamenwerking Alexander De Croo en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem reizen zondag af naar Guinee en Burkina Faso voor een vierdaags bezoek. Guinee en Burkina Faso zijn sinds dit jaar nieuwe partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. (Belga/NSK)

Onze partners