WHO: 'Nog 6 tot 9 maanden nodig om ebola te stoppen'

23/08/14 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:36

De ebola-epidemie verspreidt zich razendsnel, waardoor het zes tot negen maanden kan duren vooraleer de epidemie kan worden afgeblokt. Dat meldt een verantwoordelijke van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Liberia, het door de epidemie zwaarst getroffen land.

WHO: 'Nog 6 tot 9 maanden nodig om ebola te stoppen'

Een vrouw in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia kijkt toe hoe gezondheidswerkers een achterlaten lijk van een ebolapatiënt wegdragen. © Reuters

Op het terrein bereiden Artsen Zonder Grenzen (AZG) zich voor op een nieuwe golf van zieken. "We hebben momenteel ongeveer 60 patiënten voor een capaciteit van 120 bedden", zei AZG-coördinator Henry Gray in het centrum van de ngo in Monrovia. "In de tien volgende dagen hopen we tot 400 patiënten te kunnen opvangen."

Volgens vicedirecteur van de WHO Keiji Fukuda zijn het ritme en de omvang van de verspreiding van ebola 'ongezien'. "We denken dat zes tot negen maanden een redelijke schatting is waarop we moeten rekenen voor de ebola-uitbraak", verklaarde hij op de hoofdzetel van de VN-missie in Liberia (Minul).

"We verwachten ons aan verschillende maanden hard werken", zei dokter David Nabarro op een persconferentie met de VN-coördinator tegen ebola. Nabaro onderstreepte dat het om een uitdaging voor de wereld gaat die 'enorm veel moed en inspanningen eist om er efficiënt op te reageren'.

Fukuda kondigde zaterdag aan in heel Monrovia het aantal bedden voor zieken de komende zes weken tot 500 te verhogen.

Lees meer over:

Onze partners