Whitney Houston, we will always love you

12/02/12 om 08:11 - Bijgewerkt om 08:11

De Amerikaanse zangeres Whitney Houston is op 48-jarige leeftijd overleden. Het nieuws sloeg in als een bom bij fans en vrienden.

Whitney Houston, we will always love you

© Belga

Ze is overleden in een hotelkamer op de vierde verdieping van het Beverly Hills Hilton hotel.

'Geen misdaad, maar wel hevig gefeest'

De politie vermoedt dat er geen misdaad in het spel is: "We hebben geen sporen van een misdaad van buitenaf. We zetten ons onderzoek voort, maar zichtbare aanwijzingen van geweldpleging zijn er niet", zei speurder Mark Rosen voor het hotel, waar het lichaam van de zangeres zich nog bevond.

Volgens Amerikaanse media werd de actrice levenloos aangetroffen in de badkuip. De hulpdiensten troffen "het levenloze lichaam van (Whitney) Houston aan in de badkuip van haar hotelkamer", meldt televisiezender ABC, zonder te preciseren of de zangeres een bad nam of niet. Er werden voorlopig geen illegale drugs gevonden in de kamer van Whitney, wel verschillende doosjes pillen op voorschrift. Alcohol werd niet aangetroffen, maar de zangeres zou de avond ervoor 'hevig gefeest' hebben in de bar van het hotel met vrienden. Volgens Foxnews was het haar bodyguard die Houston heeft gevonden. Over de doodsoorzaak wordt nog volop gespeculeerd, maar zondag of maandag wordt een autopsie uitgevoerd op het lichaam van de overleden zangeres, bericht ABC.

Paramedici hadden na een noodoproep nog getracht Houston te reanimeren. "De bijgeroepen spoedartsen hebben alles nog geprobeerd, maar ze konden niets meer doen", zei Rosen. "Ms. Houston werd om 15.55 uur dood verklaard." Dat is om 0.55 uur Belgische tijd. Iemand uit haar omgeving heeft de hulpdiensten gebeld. "Ik kan niet juist zeggen wie dat was. Maar vrienden, familie en medewerkers zijn aanwezig en hebben ms. Houston geïdentificeerd." Rosen vervolgde nog: "We kunnen op dit ogenblik geen aanwijzingen vinden, we staan nog maar aan het begin van het onderzoek".

Golden girl van de muziekindustrie

Whitney Houston was souldiva en queen of pop. Houston werd op 9 augustus 1963 geboren in Newark in de Amerikaanse deelstaat New Jersey. Haar moeder zong in een achtergrondkoor van Elvis Presley, haar nichten Dionne en Dee Dee Warwick werden soul-sterren. En haar meter is niemand anders dan soul-queen Aretha Franklin.

Al op haar 14e maakte de jonge Whitney een eerste platenopname en zong later met haar moeder in nachtclubs. Als fotomodel geraakte ze in de "Voguee en op de cover van "Seventeen" - in tijden dat een gekleurd model nog een absolute zeldzaamheid was. Muziekproducer Clive Davis ontdekte de zangeres in een discotheek in New York, waar hij haar diezelfde avond nog een platencontract aanbood. Van midden de jaren tachtig tot ver in de jaren negentig regeerde ze de charts.

Ze verkocht meer dan 170 miljoen albums en oogstte ontelbare onderscheidingen, waaronder zes Grammy's. Ook in België was de zangeres heel populair, vooral in de jaren '80 en '90. Sinds 1995 was het nummer "My Love is Your Love" het meest succesvolle in ons land. In de Vlaamse Ultratop stond de single twintig weken in de top-50, met als hoogste rangschikking de derde plaats.

Andere belangrijke singles waren "When You Believe" (een duet met Mariah Carey), goed voor een vijfde plaats en 19 weken in de top-50. Ook de single met Enrique Iglesias "Could I Have This Kiss Forever" was goed voor een notering van vijftien weken en een achtste plaats. Tussen 1995 en 2009 had Whitney Houston acht singles in de Vlaamse Ultratop-50 en vijf albums in de top-100, waaronder The BodyGuard en Greatest Hits.

Filmcarrière

Met "The Bodyguard" startte ze aan de zijde van Kevin Costner in hetzelfde jaar haar filmcarrière. De film verdiende wereldwijd 400 miljoen dollar en de filmsong "I Will Always Love You" groeide uit tot een van de meest verkochte singles aller tijden en werd het liefdeslied van een hele generatie. Volgens Billboard is 'The Bodyguard' één van de best verkochte albums aller tijden.Whitney zou dit jaar in 'Sparkle' te zien zijn, een remake van haar hit uit 1976. Het was haar eerste filmrol sinds 'The Preacher's Wife' in 1996.

Haar carrière werd bij momenten echter overschaduwd door drugsgebruik en haar turbulente huwelijk met zanger Bobby Brown met wie ze een dochter heeft. In 2004 bekende ze haar verslavingsproblemen. "Ik heb de ziel uit mijn lijf gefeest", zei ze destijds in een gedenkwaardig tv-interview over haar alcohol- en drugsexcessen. In 2010 toerde ze na elf jaar weer door Europa, waar ze door haar hese en deels breekbare stem eerder medelijden opriep en boe-geroep.

Grammy's

Whitney overleed op de vooravond van de 54ste editie van de Grammy Awards in Los Angeles. De uitreiking van de Grammy's gaat gewoon door, maar Whitney Houston zal wel worden herdacht. "Er zijn een paar wijzigingen aangebracht in het script, maar het blijft een grote muziekshow", zegt producent Ken Ehrlich op CNN.

"Dat had ze ook zo gewild. Ze was een groot artiest en een grote actrice, en ze wist hoe belangrijk het is om het publiek te begeesteren. En dat willen we doen", aldus Ehrlich, die aan zangeres Jennifer Hudson heeft gevraagd "iets voor te bereiden".

Sterren reageren geschokt

De muziekwereld reageerde geschokt op het doodsbericht. Houstons meter Aretha Franklin schreef op Twitter: "Ik kan er gewoonweg niets over zeggen. Het is zo overdonderend en niet te geloven". Franklin is nauw bevriend met Houstons moeder Cissy. "Mijn hart is nu bij Cissy, (Whitney Houstons) dochter Bobbi Kris, haar familie en (ex-man) Bobby."

Ook popzangeres Mariah Carey toonde zich geschokt: "Mijn hart is gebroken en ik ween na de plotse dood van mijn vriendin, de onvergelijkbare ms. Whitney Houston", twitterde ze. "We zullen altijd van je houden, Whitney", schreef Katy Perry. En ook popzanger Justin Bieber treurde: "Een van de grootste stemmen aller tijden is van ons heengegaan".

Dionne Warwick, Whitney's nicht, en Cissy Houston spraken vlak voor Whitney's dood nog met haar. Volgens het duo leek er geen vuiltje aan de lucht en klonk de zangeres 'normaal'. Het drietal zou over de Grammy-party van Clive Davis hebben gebabbeld.

Nieuwe projecten

Slechts uren voor haar doodsbericht was over nieuwe projecten voor Whitney Houston gespeculeerd. Ze zou onder meer een toekomst krijgen in de populaire talentshow "The X-Faktor". Daarin zou ze als jurylid optreden. Ook uren na haar dood meldde haar eigen website nog dat Houston aan een van de Grammy-party's zou deelnemen.

De grootste hoop van de zangeres, en ook haar omgeving, leek echter op "Sparkle" te rusten. De film, die op de muzikale carrière van de "Supremes" is gebaseerd, zal in augustus in de bioscopen uitkomen. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners