'Westerse aanpak van radicalisering is gedoemd te mislukken'

21/09/15 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:56

'Het kalifaat van IS brengt ons leven nauwelijks in gevaar', stelt terrorisme-expert David Kenning. 'Wel zorgt de terreurgroep voor polarisering zodat op termijn elke moslim ten onrechte beschouwd wordt als een potentiële vijand.'

'Westerse aanpak van radicalisering is gedoemd te mislukken'

IS-vlag in Tikrit © Reuters

'De Westerse aanpak van radicalisering is gedoemd te mislukken', stelt terrorismedeskundige David Kenning in NRC Next. De Westerse benadering kweekt volgens hem alleen maar meer terroristen van eigen bodem. Daarom pleit hij er in de Nederlandse krant voor om de psychologie van jihadisten te begrijpen en 'moeten we ons niet blindstaren op de radicale vorm van de islam.'

'We moeten er niet flauw over doen. Je kunt nu eenmaal niet ontkennen dat de oprichting van het kalifaat en het jihadisme te maken hebben met de islam', schrijft de Belgische moraalfilosoof Patrick Loobuyck in zijn boek De Lokroep van IS.

Een misvatting, vindt Kenning die tien jaar lang regeringen geadviseerd heeft over de bestrijding van jihadisme. Want jihadisme heeft volgens hem weinig met de islam te maken. '99,99 procent van de anderhalf miljard moslims is immuun voor de ideologie van IS', klinkt het.

Puberoplossing voor puberbrein

Delen

Het ondersteunen van de gematigde islam is een complete industrie geworden

David Kenning

Hij bekritiseert dan ook de manier waarop Westerse regeringen op dit moment hardhandig proberen het jihadisme te bestrijden. 'Ze eisen van gematigde moslims om zich verantwoordelijk te voelen voor de extremistische vorm, maar jihadisme heeft weinig met ideologie te maken. De jihadistische ideologie is er zwak.'

Wat volgens Kenning wel een rol speelt is het psychologische aspect én de leeftijd. Hij benadrukt dat 90 procent van de jihadisten jonger is dan 24 jaar. 'Zij voeren geen ideologische strijd, wel een psychologische. Jihadisme is een puberoplossing voor een puberbrein', vat Kenning het samen. En overheden zouden daarom moeten inspelen op het aanpakken van deze psychologische problemen, in plaats van de gematigde islam te ondersteunen in strijd tegen de radicale. 'Het ondersteunen van de gematigde islam is een complete industrie geworden', klinkt het.

Afgelopen week nog verhoogde ook de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de financiële steun in de strijd tegen de opkomst van gewelddadig radicalisme.

Angst zaaien

Gewapende agent naast Thalystrein in Rotterdam

Gewapende agent naast Thalystrein in Rotterdam © AFP/belga

De enige die voordeel haalt uit deze strategie is de terreurgroep IS zelf. De expert legt uit dat het kalifaat dat IS nastreeft ons leven nauwelijks in gevaar brengt, maar wel 'onze manier van leven, onze maatschapij.' Dit gebeurt vooral door angst en paniek te zaaien. De krant verwijst daarvoor naar het Thalys-incident van afgelopen vrijdag in Rotterdam. Een man had zich opgesloten op de toilet van de trein, waarna het ganse station werd afgezet en een zwaar bewapend politieteam werd uitgerukt. De man bleek ongewapend te zijn.

Ook in Antwerpen werd op dezelfde dag het station deels ontruimd, 'omdat de politie het zekere voor het onzekere' nam, nadat een verdacht koffertje was teruggevonden. De Belgische explosievendienst bracht het koffertje tot ontploffing. 'Het voorwerp bevatte geen explosief. Er zaten kleren in' , meldde een politiewoordvoerder na de vernietiging van het koffertje.

'Door de polarisering kan op termijn elke moslim ten onrechte beschouwd worden als een potentiële vijand. Zo blijven de pushfactoren die jongeren naar het kalifaat drijven, sterker dan de pullfactoren van de ideologie.' (AVE)

Onze partners