Western Tuesday: voorverkiezingen in het teken van Brussel

Donald Trump en Hillary Clinton © REUTERS
Rudi Rotthier

Vannacht gaan voorverkiezingen door in de westelijke staten Arizona en Utah. Zullen de aanslagen in Brussel, zoals eerder die in Parijs en San Bernardino, invloed hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Na de aanslagen gaven de resterende presidentskandidaten hun reactie. Aan Republikeinse kant pleitte Ted Cruz ervoor om in moslimbuurten speciale patrouilles te organiseren “vooraleer ze radicaliseren”. “De dagen zijn voorbij dat de VS zich vrijwillig overgeven om de vijand te tonen hoe progressief en verlicht we zijn”.

Donald Trump pleitte voor strengere inreisvoorwaarden voor buitenlanders, hij herhaalde zijn voorstellen tot een tijdelijke ban op het inreizen van moslims en voor methodes “die erger zijn dan waterboarden” om verdachten aan de praat te krijgen.

John Kasich, de gematigde Republikein, argumenteerde dat betere coördinatie en betere samenwerking met bondgenoten en met moslims meer kans op succes heeft.

Bij de Democratische kandidaten Bernie Sanders en Hillary Clinton was er vooral afschuw over, zoals Sanders het formuleerde, “de barbarbij van IS”. Clinton zei dat de grenzen sluiten of de droom opgeven van een “vrij, open Europa” geen opties zijn. Betere coördinatie met de bondgenoten om IS te verslaan, is bij zowel Sanders als Clinton de sleutel.

Terwijl ook in de VS de gedachten elders zijn, worden vannacht enkele voorverkiezingen gehouden. In het verleden, in november en december, steeg Donald Trump in de peilingen tijdens de aanslagen in Parijs en San Bernardino.

Peilingen

Volgens de peilingen, die uiteraard dateren van voor de aanslagen in Brussel, zijn Hillary Clinton en Donald Trump duidelijk aan de winnende hand in Arizona. Aan Democratische kant (85 delegates in Arizona, proportioneel verdeeld) heeft Clinton tientallen procenten voorsprong, aan Republikeinse kant ligt Trump 13 procent voor op Ted Cruz. Bij de Republikeinen is dit een winner takes all staat, en als Trump er zelfs maar 1 stem meer haalt, wint hij alle 58 delegates.

In Utah, een van de meest conservatieve staten in het land, is er, althans volgens de peilingen, veel minder duidelijkheid. Aan Democratische kant geeft de recentste peiling 52 procent voor Sanders tegen 44 procent voor Clinton. Bij de Republikeinen is het ronduit verwarrend. Peilingen die respectievelijk op zondag en maandag verschenen, tonen een heel verschillend beeld. De peiling van maandag gaf 42 procent aan Cruz, tegen 21 procent aan Trump en 13 procent voor John Kasich. De peiling van zondag gaf Cruz de absolute meerderheid met 53 procent, tegen 29 procent van John Kasich en 11 procent voor Trump.

Tussenstanden

In deze staat heeft gewezen presidentskandidaat Mitt Romney opgeroepen om voor Cruz te stemmen en niet voor John Kasich (en al zeker niet voor Donald Trump). Die strategische stemmen zijn volgens Romney nodig om Cruz de absolute meerderheid te bezorgen. Utah heeft bij de Republikeinen een proportioneel systeem, tenzij een kandidaat 50 procent van de stemmen haalt – in dat laatste geval krijgt die kandidaat alle 40 delegates. Als Cruz in Utah alles binnenhaalt, en Trump in Arizona wint, is dit bijna een gewoon goede nacht voor Trump, met bijna een patresultaat. Maar als Cruz niet alles haalt in Utah, wordt het een heel goede avond voor Trump.

Bij de Democraten wordt ook nog in Idaho gestemd. Daar zijn helemaal geen peilingen. Bij de Republikeinen haalde Ted Cruz eerder deze staat binnen.

Bij de Democraten moet Sanders het heel goed doen in Utah en Idaho om gewoon de winst van Clinton in Arizona te compenseren.

De voorlopige tussenstand in delegates is als volgt:

Bij de Democraten heeft Hillary Clinton 1.163 verdiende delegates, tegen 844 voor Bernie Sanders. Daarnaast hebben 467 superdelegates (partijbonzen) zich voor Hillary uitgesproken tegen 26 voor Sanders – deze bonzen mogen echter onderweg nog van kamp veranderen. Een Democratische presidentskandidaat heeft 2.383 delegates nodig voor een meerderheid.

Bij de Republikeinen heeft Donald Trump 680 delegates, tegen 423 voor Ted Cruz en 143 voor John Kasich. Men wint met 1.237 delegates.

Vanaf plusminus 2 uur in de Belgische nacht worden uitslagen verwacht. We volgen het live knack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content